Roemer (SP) wil helemaal nergens tol, ook niet in Zeeland

Roemer (SP) wil helemaal nergens tol, ook niet in Zeeland
Roemer (SP) wil helemaal nergens tol, ook niet in Zeeland © Wikimedia Commons
Lijsttrekker Emile Roemer compleet
MIDDELBURG - Verbond tegen tol
Roemer nodigde in Zeeland Kiest Christen Unie-leider Segers uit samen met hem in de Tweede Kamer een verbond te sluiten om een eind te maken aan de tolbetalingen. SP-leider Roemer betwijfelt of het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel 500 miljoen euro kost, zoals de provincie dat heeft becijferd. Hij denkt aan een lager bedrag, maar vindt de kosten niet het belangrijkste. Het gaat hem om het principe dat de tunnel net als alle andere verbindingen in het land wordt betaald uit het infrastructuurfonds.

Echte leider?

In de Tweede Kamer rekent de SP na de verkiezingen op 20 tot 25 zetels. Volgens lijsttrekker Roemer is de campagne op stoom en hij vindt zelf dat ie goed staande is gebleven tijdens de televisiedebatten. Het beeld dat HZ-studenten van hem schetsten aan het begin van Zeeland Kiest trof hem daarom nogal aangenaam. De kwalificaties 'Roemer komt op voor de zwakkeren' en 'lacht veel, heeft humor' vond hij natuurlijk prima, maar 'hij is geen echte leider' viel slecht. "Wacht maar" zei de SP-leider, "Ik zal ze verrassen".

Kerncentrale

Na 15 maart hoopt Emile Roemer dat zijn partij eindelijk deel kan gaan uitmaken van een kabinet. Hij wil dan onder meer er werk van maken dat het Rijk de verlieslijdende kerncentrale van Borssele overneemt en daarna sluit. "Daar moet Delta niet mee worden opgescheept." Roemer noemt de splitsingswet "belachelijk".  Delta keert daardoor al tijden geen dividend meer uit aan de provincie en de gemeenten, en toch kort het Rijk de provincie vanwege dat dividend. Wat Roemer betreft wordt de korting geschrapt èn, met terugwerkende kracht, misgelopen dividend gecompenseerd. "Als er iets is in de afgelopen periode waar het Rijk zich voor moet schamen, dan is dat het beleid rond Delta."
Andere lijsttrekkers
De komende dagen ontvangen Omroep Zeeland en de PZC de volgende lijsttrekkers:
Maandag 6 maart 17.00 uur - Gert-Jan Segers, ChristenUnie
Dinsdag 7 maart 10.30 uur - Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)
Woensdag 8 maart 9.30 uur - Alexander Pechtold (D66)
Woensdag 8 maart 12.00 uur - Henk Krol (50Plus)