Belgische bruinvis Boudewijn in Zeeland overleden

Belgische bruinvis Boudewijn in Zeeland overleden
Belgische bruinvis Boudewijn in Zeeland overleden © OZ
Bruinvis
Bruinvis © OZ

Eerste hulp

WILHELMINADORP - Medewerkers van het Boudewijn Seapark in Brugge hebben het dier eerste hulp verleend. Daarna werd de bruinvis vanuit België overgebracht naar de nieuwe zeezoogdierenopvang en onderzoekscentrum Seamarco in Wilhelminadorp. 

Overlevingskansen

Voor hoofdverzorger Sander van der Heul is van het Boudewijn Seapark was het geen verrassing dat het dier het niet heeft gehaald. "Ik schatte zijn overlevingskansen al vrij laag in. Toch ben ik blij dat we geprobeerd hebben om hem te redden."

Eerste keer

Het transport naar Zeeland verliep goed, maar een paar uur nadat het dier bij Seamarco was aangekomen gaf hij de geest. De bruinvis was Boudewijn gedoopt omdat het de eerste keer was dat het gelijknamige dierenpark in Brugge een gestrand zeezoogdier eerste hulp heeft verleend.

Dode bruinvissen

Volgens Van der Heul komt het dan ook niet vaak voor dat er een levende bruinvis aanspoelt aan de Belgische kust. Wel spoelen ieder jaar enkele dode bruinvissen aan, dat gebeurde eerder deze week ook al bij de Belgische kustplaatsen De Panne en Koksijde. 

— SOSDolfijn (@SOSDolfijn)
">
​'Geen goede opvanglocaties'
​In een reactie zegt Stichting SOS Dolfijn dat zowel het Boudewijn Seapark in Brugge als het onderzoekscentrum Seamarco in Wilhelminadorp geen goede opvanglocaties zijn voor gestrande zeezoogdieren. SOS Dolfijn is de organisatie die hulp biedt aan in Nederland aangespoelde bruinvissen, dolfijnen en grote walvissen in Nederland en omringende landen.

​Onderzoekscentrum
SOS Dolfijn maakt geen gebruik van SeaMarco als opvanglocatie. "SeaMarco is geen gespecialiseerd opvangcentrum, maar een onderzoekscentrum waar gehooronderzoek aan bruinvissen plaatsvindt", schrijft de organisatie op de eigen site. Om die reden maakt SOS Dolfijn geen gebruik van de diensten van het centrum in Wilhelminadorp.