Schoolgebouw te koop! Wie wil? (video)

Schoolgebouw te koop! Wie wil? (video)
Schoolgebouw te koop! Wie wil? (video) © Omroep Zeeland
Michiel Kodde woont in een oud-schoolgebouw
Michiel Kodde woont in een oud-schoolgebouw © Omroep Zeeland

Noodgedwongen sluiten

OOST-SOUBURG - In de afgelopen jaren moesten veel basisscholen noodgedwongen sluiten vanwege een dalend leerlingenaantal. De bevolking in de provincie krimpt waardoor veel scholen zijn samengegaan in een nieuw of bestaand pand. 

Gemeente is verantwoordelijk

De gemeente waarin het schoolgebouw staat is verantwoordelijk voor de verkoop van het gebouw zodra de schoolfunctie wegvalt. Het is niet eenvoudig om zo'n groot pand te verkopen. Wat achter blijft is een leeg pand op een centrale plek in een dorp of stad en dat is voor omwonenden vaak een vervelend zicht. De panden verpauperen en kunnen doelwit worden van vandalisme.
Vlissingen
In de gemeente Vlissingen staan de meeste schoolpanden leeg, drie in totaal. Reimerswaal en Hulst hebben momenteel geen last van leegstand. Wel is te zien dat het probleem het vaakst voorkomt in dorpen zoals bijvoorbeeld Sirjansland, Ouwerkerk en Hoofdplaat, Het merendeel zijn oude basisscholen, alleen in Tholen staat een oud ROC-gebouw leeg en in Goes een middelbare school.
In Zeeland staan zestien schoolgebouwen leeg
In Zeeland staan zestien schoolgebouwen leeg © Omroep Zeeland

Woonfunctie

In de meeste gevallen worden panden uiteindelijk omgebouwd tot woningen. Voordat dat kan, moet eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd. Dat kan enige tijd in beslag nemen. In Heinkenszand heeft een oude basisschool al jaren een woonfunctie. Michiel Kodde is trotse eigenaar van een 'lokaal'.
Schoolgebouw te koop internet 1
Verhuizen
Kodde woonde tien jaar in één van de lokalen van het oude schoolpand. Daar zijn nog enkele herinneringen terug te zien aan de oude functie. Zo is de woonkamer verhoogd omdat de ramen hoger zitten dan in een normaal huis. De woning van Kodde staat momenteel te koop, hij heeft namelijk met zijn vriendin een nieuwe woning gekocht: een oud-gemeentehuis in Baarland.
Toekomst
Uit onderzoek van het ZB Planbureau blijkt dat het Zeeuwse onderwijs het de komende jaren nog eens met duizend leerlingen minder moet doen. Een logisch gevolg zou zijn dat er in de toekomst dus opnieuw schoolgebouwen leeg komen te staan.