'Een oud-schoolpand is ideaal voor een museum' (video)

'Een oud-schoolpand is ideaal voor een museum' (video)
'Een oud-schoolpand is ideaal voor een museum' (video) © Omroep Zeeland
De Oranjenassau school is nu een museum
De Oranjenassau school is nu een museum © Omroep Zeeland

Oranje Nassauschool

SLUISKIL - In 2015 moest basisschool de Oranje Nassauschool in Sluiskil noodgedwongen de deuren sluiten door een gebrek aan leerlingen. Het gebouw kwam in handen van de gemeente Terneuzen, die vervolgens Stichting ter Kille benaderde om het gebouw over te nemen.

Ideaal

De stichting vond het gebouw ideaal voor het Museum Sluiskil, want in elk lokaal past een ander thema. "We hebben veel bergruimte in het gebouw en op het schoolplein kunnen we ook een deel van collectie uitstallen," zegt bestuurslid Loek van Hecke. "We willen in de toekomst nog wel een ruimte wijden aan de geschiedenis van de scholen van het dorp."
Schoolgebouw te koop internet 2

Verpauperen

Inwoner Gerben Dijkstra huurt een lokaal van de stichting om zijn eigen brandweerverzameling te laten zien. Hij is blij dat de school een nieuwe bestemming heeft gekregen: "Anders zou het misschien verpauperen of worden afgebroken. Dat zou ik zonde vinden want ik heb hier zelf nog op school gezeten."

Motormuseum

Ook in andere dorpen zijn oude schoolpanden tot museum omgebouwd. In Philippine is bijvoorbeeld een motormuseum. Andere bestemmingen voor leegstaande scholen zijn woningen, een atelier of een praktijk.