Kippen, uien, pootaardappelen en snowboarden (video)

Kippen, uien, pootaardappelen en snowboarden (video)
Kippen, uien, pootaardappelen en snowboarden (video) © OZ
Uitbreiding kippenboer
AARDENBURG - Niet zomaar een boer dus, maar een echte ondernemer; die er ook nog eens in slaagde het provinciebestuur voor zijn karretje te spannen.

Ondernemer pur sang

Bert de Bruyckere is voornamelijk pluimveehouder maar zijn passie voor pootaardappelen en uien is ook duidelijk aanwezig. "Het is zo mooi als je ziet dat een uienzaadje uiteindelijk zorgt voor een schuur vol uien!". Dat De Bruyckere kiest voor deze verschillende onderdelen heeft een reden. "Als het bijvoorbeeld een slecht uien- of aardappeljaar is dan kunnen we dat opvangen met de kippen. Die doen het eigenlijk altijd goed."

Sterkippen

Die kippen zijn slachtkippen die speciaal voor een supermarktketen gefokt en geslacht worden. Om ervoor te zorgen dat ze meer waard worden en nog beter kunnen dienen als veilige financiële basis wil Bert er sterkippen van maken. Maar dat bleek lastiger dan gedacht.

Uitloopplek

Om te voldoen aan het predicaat sterkip moest hij een uitloopplek aanleggen. "Daar zat het probleem. Wij mochten geen uitloop erbij bouwen en konden daardoor nog niet overschakelen naar de sterkip." Vorige maand heeft de provincie de regels veranderd, dus kan hij nu wel uitbreiden.
Kippen van pluimveehouder De Bruyckere
Kippen van pluimveehouder De Bruyckere © Omroep Zeeland / Heiko Strietman
Aangepaste regelgeving
De Bruyckere heeft er zelf voor gezorgd dat de regels zijn gewijzigd. Hij stapte met zijn probleem naar de provincie en hij werd gehoord. "Ik wil Gedeputeerde Staten daar echt een compliment voor geven want binnenkort kunnen wij de sterkip realiseren."
Lees ook:
- Boer uit Aardenburg wil ruimte voor kippen
- Zeeland maakt haast met nieuwe regels voor pluimveehouders

Vrije tijd

Hoewel Bert graag onderneemt en daar veel voldoening uit haalt, probeert hij ook zoveel mogelijk vrije tijd over te houden. "Ik heb een vrouw en twee dochters en vind het heel belangrijk om daar tijd mee te spenderen. Vooral op zondag op stap met ze is een van de fijne aspecten. En we proberen ieder jaar op vakantie te gaan. Op wintersport bijvoorbeeld, want mijn passie is snowboarden!"