Meer drugsafval in Zeeland gedumpt (video)

Meer drugsafval in Zeeland gedumpt  (video)
Meer drugsafval in Zeeland gedumpt (video) © Waterschap Scheldestromen
drugsafvalnieuw1

Wiet

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen houdt jaarlijks bij wat aan drugsafval wordt gevonden in het Zeeuwse buitengebied. Het aantal wietdumpingen, vooral oude planten en potten, stond zowel in 2014 als in 2015 op elf. Vorig jaar steeg dat tot 36. En in de eerst twee maanden van dit jaar zijn er al tien meldingen van wietdumpingen.
Dumper is een stumper
Luc Stokkerman is al jaren buitengewoon opsporingsambtenaar bij het waterschap. Hij geeft drie redenen voor de stijging van de wietdumpingen: "Er is toch ook meer gezocht naar spullen. Ook kleine meldingen - vier of vijf vuilniszakken - zijn meegeteld. We hebben het idee dat de politie een actievere rol speelt (navraag leert dat de politie afgaat op meldingen en niet pro-actiever op zoek is naar dumpingen - redactie). En het vermoeden is dat er meer meldingen komen door het project Een Dumper is een Stumper, een campagne die afvalstortingen in de natuur wil tegengaan."

Lees meer:
 Campagne tegen illegale afvalstort van start
© Omroep Zeeland
Gevaarlijk drugsafval
Ook dumpingen van gevaarlijk drugsafval, voornamelijk zuren die overblijven na de productie van xtc, laten een stijging zien. In 2014 en 2015 in beide gevallen één melding, maar in 2016 jaar waren er vijf meldingen. Dit jaar is er al weer één melding van xtc-afval. Volgens Luc Stokkerman van het waterschap komt de toename van xtc-afval door een strengere opsporing in Noord-Brabant. Stokkerman: "We denken dat het toch wat wordt verplaatst van Brabant naar Zeeland."
Mileustraat
Het probleem zal dus eerder toe- dan afnemen, denkt Luc Stokkerman: "Ze kunnen met hun drugsafval niet naar een reinigingsdienst of de milieustraat, dus dumpen ze het in het buitengebied. Helaas." 
Luc Stokkerman van het waterschap over de oorzaak van de toename van drugsdumpingen: 
Luc Stokkerman van het waterschap over de oorzaak van de toename van drugsdumpingen
Drugsafval
Drugsafval © Waterschap Scheldestromen