Kandidaat D66: Het gaat veel te langzaam met die duurzame energie (video)

Kandidaat D66: Het gaat veel te langzaam met die duurzame energie (video)
Kandidaat D66: Het gaat veel te langzaam met die duurzame energie (video) © Omroep Zeeland
Kandidaat D66 online 2
MIDDELBURG - Spannende dagen
Rutger Schonis heeft er zin in, in het Kamerlidmaatschap. Het zijn spannende tijden, enkele dagen voor de verkiezingen op 15 maart. "Op zoveel momenten op een dag, dan denk je, ja, straks wordt het misschien allemaal anders."

Sneller duurzaam

In de Tweede Kamer wil Schonis zich inzetten voor duurzame energie. De omschakeling van fossiele energiebronnen naar alternatieve bronnen zoals zonne- en windenergie is wel gaande, maar gaat volgens hem veel te langzaam. Het huidige kabinet heeft afspraken gemaakt, maar doet er vervolgens te weinig aan, vindt hij. "Over dertig jaar moeten we volledig duurzaam zijn. Dan is er nog een hele weg te gaan! Dat had wel een stapje sneller gemogen."
© Omroep Zeeland

Noodzakelijk

Hij is zelfstandig adviseur voor gemeenten op het gebied van duurzame energie en daarnaast Statenlid in Zeeland. Duurzaamheid is zijn vak en zijn passie. In de Tweede Kamer wil hij daar vol op inzetten. Juist Nederland krijgt last van de stijgende zeespiegel door de opwarming van de aarde. "Het is toch onvoorstelbaar dat wij in Nederland onder de zeespiegel liggen en nog steeds voor tachtig procent fossiele brandstoffen gebruiken!"

Zonnecellen in vensterglas

Schonis is ambitieus en optimistisch. "Er zijn nog zoveel mogelijkheden, die we niet benutten. Zonne-energie bijvoorbeeld. Straks wordt het heel gebruikelijk dat we zonnecellen hebben in de ruiten van onze woningen. En zo krijg je energieneutrale woningen of zelfs woningen die energie opleveren."