Roosjes knippen en Straô-stress (video)

Roosjes knippen en Straô-stress (video)
Roosjes knippen en Straô-stress (video) © oz
Strao voorbereidingen

150 roosjes van papier

Vlechten, knippen, vouwen en haken. Drie paar vrouwenhanden zijn ijverig aan het werk voor de komende Straô in Serooskerke. De 17-jarige Inge Flikweert rijdt voor de twaalfde keer mee en op foto's kun je zien dat ze steeds veel werk maakt van de versiering. Voor het hoofd- en achtertuig van haar paard Nicky vouwt ze nu, samen met moeder Marja, honderdvijftig roosjes van roze, blauw en wit crêpepapier. Want ook dit jaar wil ze weer winnen. Want voor het best versierde paard ligt er een prijs klaar.
© OZ
Achtertuig vlechten
Moeder Marja rijdt niet meer mee. "Mijn paard is daar nu te oud voor. Ik begeleid de ruiters op de fiets, ook gezellig." Ze vlecht van touw een achtertuig voor het paard van haar dochter. "Zo'n tuig hoef je niet elk jaar opnieuw te maken. Maar het is nu voor een groter paard, dus dan wel. Op dat touw komt straks buxus, en daarop gaan de roosjes."
Straô-stress bestaa
Dorpsgenote Jolanda Post (31) rijdt dit jaar mee met het trekpaard Odilia. Zij knipt fuchsia-rode roosjes. "In januari heb ik de kleuren al uitgezocht en nu ben ik al weken bezig met knippen. Niet teveel per keer want dan gaan je vingers zeer doen." Ook haakt ze zalmroze rozetten. "Die haakwerkjes doe ik op mijn hoed en jas, als extra versiersels. Je probeert toch elk jaar wat anders om in de prijzen te vallen."

Straô-stress

De dames hebben dit jaar een goede planning gemaakt, ze zijn al ver, maar hebben toch altijd last van 'Straô-stress'. "Dat bestaat echt. De avond ervoor voel je dat vooral. Alle puntjes moeten dan op de i", zegt Jolanda.
© OZ

Voeten wassen

Straô is een oud folklorefeest waarbij paarden hun benen en voeten wassen in de zee na een winter op stal te hebben gestaan. Het wordt gehouden in zes dorpen op de Kop van Schouwen. De Straô in Serooskerke is volgende week zaterdag de laatste in de reeks. Eerder was het Straô in Renesse, Burgh-Haamstede, Noordwelle , Ellemeet en Scharendijke