Autismeweek: 'Een mail schrijven duurt bij mij uren' (video)

Autismeweek: 'Een mail schrijven duurt bij mij uren' (video)
Autismeweek: 'Een mail schrijven duurt bij mij uren' (video) © oz
Autisme ouderen

Diagnose autisme

ARNEMUIDEN - Bij Roy Gijsman is autisme vastgesteld toen hij al 41 was. Hij woonde nog bij zijn moeder. Maar toen zij plotseling overleed, stond hij er helemaal alleen voor. Vervolgens was hij onder behandeling bij verschillende zorginstellingen. Met weinig succes. Het ging op een gegeven moment zo slecht met hem dat hij het leven niet meer zag zitten; hij werd suïcidaal. Na lang aandringen, kreeg hij een persoonlijkheidstest waaruit de diagnose autisme bleek. De aandoening beperkt Gijsman dusdanig dat hij volledig is afgekeurd.

'De dominee'

Vroeger was hij vrachtwagenchauffeur. "Ik ben dat werk noodgedwongen gaan doen. Eigenlijk wilde ik in de zorg werken, maar dat lukte me niet. De opleiding was te zwaar en het contact met anderen vond ik heel moeilijk. Als je vrachtwagenchauffeur bent, ben je alleen. Zelfs tijdens de pauzes zat ik in mijn eentje, omdat ik het lastig vind om met verschillende mensen tegelijk te praten. Omdat ik zo op mezelf was, noemden collega's me in die tijd ook wel 'de dominee'."

Perfectionist

In zijn tijd als vrachtwagenchauffeur was de diagnose autisme nog niet gesteld, maar het zat hem duidelijk al in de weg. "Ik wilde alles te perfect doen. Zo moest bijvoorbeeld de lading bij mij heel erg vast staan, terwijl andere chauffeurs daar niet zo op letten. Ik was daar dus veel langer mee bezig, tot ergernis van mijn baas."
© oz

'Ik leef voor anderen'

"Op dit moment gaat het redelijk met me. Al leef ik niet voor mezelf, maar voor anderen. Ik help andere mensen graag. Ik heb een vriendin en zij houdt me op de been. Verder blijft het lastig om met autisme te leven. Een boek lezen bijvoorbeeld doe ik heel anders dan anderen. Ik zet overal komma's en punten waar ik vind dat ze moeten staan en ik vervorm zinnen omdat ik de zinsverbanden niet goed vind. Zelfs een mailtje sturen, duurt bij mij uren."

Lotgenotengroep

Positief is Gijsman over de lotgenotengroep die hij leidt. "We zijn dan met zo'n vijftien mensen bij elkaar. We eten vaak samen en praten over wat we meemaken. Er ontstaan ook vriendschappen uit en daar ben ik blij om." 

Jong & AUT

De Autismeweek duurt tot en met 8 april. Het thema is dit jaar Jong & AUT. Onder dat motto vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme dit jaar speciaal aandacht voor de vele volwassenen die de diagnose autisme pas op latere leeftijd hebben gekregen.