Nieuwe bestralingstoestellen twee keer zo snel (video)

Nieuwe bestralingstoestellen twee keer zo snel (video)
Nieuwe bestralingstoestellen twee keer zo snel (video) © Omroep Zeeland
Nieuwe apparatuur ZRTI

Bestralen is millimeterwerk

VLISSINGEN - Een groot voordeel van het nieuwe bestralingstoestel is dat deze twee keer zo snel werkt. De patiënt heeft dus een kortere behandeling nodig, dat maakt de behandeling comfortabeler en veiliger. Wie bestraald wordt mag namelijk niet bewegen, omdat het om millimeterwerk gaat. Alleen de zieke cellen moeten bestraald worden, de gezonde cellen moeten juist zoveel mogelijk gespaard worden. Een kortere behandeling maakt de kans op bewegen kleiner.  
© Omroep Zeeland

Vijf miljoen euro

Het apparaat wordt de komende weken door technisch specialisten uit Duitsland en Amerika gebruiksklaar gemaakt. Na de zomer krijgt het ZRTI er nog een tweede bestralingstoestel bij. Een noodzakelijke investering volgens Tanja Snijders, bestuurder van het ZRTI. "De kosten voor de twee apparaten en de verbouwing van de ruimtes bedragen vijf miljoen euro. De ontwikkelingen gaan snel en op den duur moet je gewoon je machines vervangen om de beste kwaliteit te kunnen bieden."
© Omroep Zeeland

Geen verhuizing

In 2012 maakte het ZRTI bekend te gaan verhuizen naar Goes, maar toen het ADRZ besloot het ziekenhuis in Vlissingen open te houden, was er voor het bestralingscentrum ook geen reden meer om te verkassen. "Een verhuizing zou miljoenen kosten, bovendien zit een groot deel van de oncologie nog in Vlissingen. We investeren ons geld liever in nieuwe apparatuur."

Van acht tot acht

Tijdens de werkzaamheden werkt het ZRTI tijdelijk met twee in plaats van drie bestralingstoestellen in Vlissingen. Om toch alle patiënten te kunnen blijven behandelen, zijn de behandeltijden verruimd van acht uur 's morgens tot acht uur 's avonds.