'Jacht op kreeft wordt één groot circus' (video)

'Jacht op kreeft wordt één groot circus' (video)
'Jacht op kreeft wordt één groot circus' (video) © Omroep Zeeland

ZIERIKZEE - — Karlijn de Splenter (@kdesplenter)
">

Te veel vergunningen

De maatregel is in het leven geroepen omdat er in het verleden te veel vrije vergunningen zijn uitgegeven aan vissers. Met zo'n vergunning kan je in een vrij gebied in de Oosterschelde een kreeftenfuik neerzetten. Gevolg is dat de Oosterschelde te vol is geraakt, maar dat er ook vergunningen in omloop zijn die niet worden gebruikt. Bovendien worden er met boeien plekken in de Oosterschelde geclaimd.

Februaristop

Daarom heeft het ministerie van Economische Zaken eerder al een februaristop ingesteld. Voor 1 februari moesten alle fuiken het water uit. Zo is er een einde gekomen aan vissers die plekken bezet houden, maar is het begin van een heuse kreeftenrace geboren.
Achter de rode lijnen zijn de gebieden waar op kreeften gevist mag worden met een vrije vergunning
Achter de rode lijnen zijn de gebieden waar op kreeften gevist mag worden met een vrije vergunning © Omroep Zeeland
Race
Op dinsdagochtend mogen kreeftenvissers vanaf negen uur uitvaren om een plekje te veroveren in de Oosterschelde. Vissers komen onder meer vanuit Yerseke, Bruinisse, Sint-Annaland en Zierikzee. Er worden strenge controles uitgevoerd vanuit de overheid zodat vissers niet eerder dan het startsein vertrekken.
Kreeftenvisser
Kreeftenvisser Sam Uijl vindt de maatregel te gek voor woorden. Hij vindt het oneerlijk. "Er zijn vissers bij die een snellere boot hebben of uitvaren van een haven die dichterbij de plekken ligt waar je de fuiken uit mag gooien. Ik ben bang dat het één groot circus wordt."
Start Kreeftenvisserij internet 1
Twee jaar
De kreeftenrace wordt twee jaar georganiseerd. Daarna wordt de maatregel geëvalueerd. Uijl ziet liever dat de overheid met een zak geld komt om een aantal vrije vergunningehouders uit te kopen. 
Goed seizoen
Naast de vrije gebieden in de Oosterschelde zijn er ook plekken gereserveerd voor bedrijven. Voor deze bedrijven verandert er niets. Voordat de vissers uitvaren komt gedeputeerde Jo-Annes de Bat de kreeftenvissers een goed seizoen wensen. Op 30 maart is de officiële opening van het kreeftenseizoen. Dan wordt de eerste Oosterscheldekreeft opgehaald.