Afname van criminaliteit in Zeeland het sterkst

Afname van ondervonden delicten 2012-2016
Afname van ondervonden delicten 2012-2016 © CBS

Enquête

OOST-SOUBURG - De Veiligheidsmonitor is een jaarlijkse enquête waarin Nederlanders bevraagd worden over criminaliteit. Daaruit blijkt dat het aantal ondervonden delicten in Zeeland met 24,6 procent is afgenomen. Landelijk daalde het aantal ondervonden delicten met dertien procent.

Tweede

Wanneer alleen gekeken wordt naar de geregistreerde misdrijven staat Zeeland met een daling van 25,8 procent op de tweede plaats, net achter Drenthe, waar het aantal geregistreerde misdrijven daalde met 27,5 procent. Landelijk was de de daling in die periode gemiddeld genomen twintig procent.
Afname van geregistreerde misdrijven 2012-2016
Afname van geregistreerde misdrijven 2012-2016 © CBS

Inbraken

Ook specifiek op het gebied van inbraken was er in onze provincie een flinke daling. Die daling was in Vlissingen het sterkst, waar 75 procent minder inbraken werden gepleegd tussen 2012 en 2016, vergeleken met de vier jaar ervoor. De nummers twee en drie zijn Schouwen-Duiveland met 66 procent en Noord-Beveland met zestig procent. De enige Zeeuwse gemeente waar in die periode het aantal inbraken toenam was Tholen, met een stijging van vijf procent. 

Betrouwbaarheidsmarges

Of deze uitkomsten van de Veiligheidsmonitor aantonen dat de criminaliteit in Zeeland ook daadwerkelijk afneemt is volgens CBS nog maar de vraag. In provincies met weinig inwoners zoals Zeeland is een daling of stijging statistisch gezien niet significant te noemen. Bovendien vindt het CBS zelf de betrouwbaarheidsmarges van dit steekproefonderzoek niet groot genoeg om van een daadwerkelijke afname te kunnen spreken.