Scholieren bedenken geveltuintje van de toekomst (video)

Scholieren bedenken geveltuintje van de toekomst (video)
Scholieren bedenken geveltuintje van de toekomst (video) © OZ
Artcadia

Raam

MIDDELBURG - Hanna Marteijn, Vivian Treurniet en Evi Kodde deden met hun klas mee aan Artcadia, een kunst- en techniekwedstrijd voor tweedejaars havo en vwo-leerlingen. Het idee achter de wedstrijd is om duurzame oplossingen te vinden voor problemen waar de wereld in 2080 mee te maken krijgt, zoals overbevolking en vervuiling. 

Voedsel

In 2080 wonen er bijna elf miljard mensen op onze aarde. Onze huidige voedselvoorziening kan dat niet aan, dus ging het CSW-team op zoek naar een oplossing, die duurzaam en praktisch is. "We zaten eerst te denken aan een tuin op het dak van een flat, maar dat is natuurlijk helemaal niet handig want dan moeten mensen steeds naar boven lopen", legt Hanna uit. "Toen bedachten we dat je de pot waar de planten in zitten ook aan het raam vast zou kunnen maken." 

Tiny Garden

Ze doopten hun uitvinding Tiny Garden, kleine tuin. Het is een raam met een plantenbak eraan, dat horizontaal 360 graden rond kan draaien, zodat de planten zowel binnen als buiten kunnen staan. "Zo kun je bijvoorbeeld als je zit te eten het raam even naar binnen draaien en verse kruiden aan je maaltijd toevoegen."
Een prototype van het raam
Een prototype van het raam © Omroep Zeeland

Concurrentie

Docent Onno Meijer denkt dat Tiny Garden een goede kans maken om de wedstrijd te winnen: "Ten eerste omdat ze de publieksprijs gewonnen hebben en ten tweede omdat de jury tijdens de voorrondes ook gezegd heeft dat het een goed ontwerp is en het daarom toch wel in de finale moest zitten."
Spons
"Er is ook een groep die een soort spons heeft ontworpen waarmee je olie die in de zee gelekt is, uit het water kunt zuigen", vertelt Evi. "Daar hadden ze best wel goed over nagedacht, dus volgens mij is dat onze belangrijkste concurrent." Op 12 april is de finale van Artcadia in het Evoluon in Eindhoven. 
De drie leerlingen achter hun zelfbedachte raam
De drie leerlingen achter hun zelfbedachte raam © OZ