Race om de beste plek in Oosterschelde (video)

Race om de beste plek in Oosterschelde (video)
Race om de beste plek in Oosterschelde (video) © Omroep Zeeland
itemkreeftenrace

Startsein

ZIERIKZEE - Na het startsein haastten de vissers zich naar een goed plekje. Het gaat om kreeftenvissers met een vrije vergunning. In bepaalde gebieden mogen zij vrij hun fuiken uitzetten. 

Vrije gebieden

Nieuw dit jaar is dat er een tijdstip aan het uitvaren is verbonden. Een maatregel die in het leven is geroepen omdat er in het verleden te veel vrije vergunningen zijn uitgegeven aan vissers. Met zo'n vergunning kan je in de vrije gebieden in de Oosterschelde een kreeftenfuik neerzetten. Gevolg is dat de Oosterschelde te vol is geraakt. Daarnaast zijn er ook vergunningen in omloop, die niet worden gebruikt. Bovendien worden er met boeien plekken in de Oosterschelde geclaimd.
Februaristop
Daarom heeft het ministerie van Economische Zaken eerder al een februaristop ingesteld. Voor 1 februari moesten alle fuiken het water uit. Zo is er een einde gekomen aan vissers die plekken bezet houden, maar is het begin van een heuse kreeftenrace geboren. 
startschotkreeft

Race

Niet alleen in Zierikzee zijn er kreeftenvissers vertrokken. Ook vanuit Yerseke, Bruinisse, Sint-Annaland en Zierikzee. Er zijn strenge controles uitgevoerd door de overheid zodat vissers niet eerder dan het startsein vertrekken.
Kreeftenvisser
Kreeftenvisser Sam Uijl vindt de maatregel te gek voor woorden. Hij vindt het oneerlijk. Eerder liet hij al weten bang te zijn dat het één groot circus wordt. "Er zijn vissers bij die een snellere boot hebben of uitvaren van een haven die dichterbij de plekken ligt waar je de fuiken uit mag gooien."
samkreeft
Twee jaar
De kreeftenrace wordt twee jaar georganiseerd. Daarna wordt de maatregel geëvalueerd. Uijl ziet liever dat de overheid met een zak geld komt om een aantal vrije vergunningehouders uit te kopen.
Goed seizoen
Naast de vrije gebieden in de Oosterschelde zijn er ook plekken gereserveerd voor bedrijven. Voor deze bedrijven verandert er niets. Voordat de vissers uitvaren kwam gedeputeerde Jo-Annes de Bat de kreeftenvissers een goed seizoen wensen. Op 30 maart is de officiële opening van het kreeftenseizoen. Dan wordt de eerste Oosterscheldekreeft opgehaald.