Eerste hospice van Zeeland bestaat 25 jaar (video)

Eerste hospice van Zeeland bestaat 25 jaar (video)
Eerste hospice van Zeeland bestaat 25 jaar (video) © OZ
Eerste hospice van Zeeland bestaat 25 jaar

Nieuw fenomeen

GOES - Het Clarahofje is het derde hospice van Nederland en werd opgericht door de Brabantse Marianne van Meer. Zij bouwde in Hansweert een huis waarin ze zelf woonde en dat tevens ruimte had voor maximaal drie mensen in hun laatste levensfase. "Het was toen nog heel nieuw in Nederland, maar in Hansweert ben ik goed ontvangen. Het is een hele open gemeenschap", vertelt Marianne.

Verpleegkundige

Voor Marianne was de verzorging van ernstig zieke mensen niet nieuw. Ze werkte, voordat ze Het Clarahofje begon, als verpleegkundige. "Ik ben er eigenlijk al eerder ingerold. Blijkbaar kwamen er steeds mensen op mijn pad die terminaal ziek waren en hulp nodig hadden."
24/7 verzorging
Door haar eigen hospice aan huis te bouwen, kon zij 7 dagen in de week 24 uur per dag verzorging bieden. De lengte van het verblijf van haar medebewoners varieerde, net als de zorg die ze nodig hadden. "Ik deed dat natuurlijk niet alleen, hè. Ik werd geholpen door vrijwilligers."
Vrijwilliger Ans Kuin in gesprek met een van de bewoners, die inmiddels overleden is
Vrijwilliger Ans Kuin in gesprek met een van de bewoners, die inmiddels overleden is © OZ
ITEM Clarahofje

Fronsende blikken

Een van die vrijwilligers is Ans Kuin uit Kloetinge. Ze doet dit werk al jaren zo'n twee dagen per week. "Ik vind het mooi om ongeneeslijk zieke mensen te begeleiden in de laatste fase van hun leven. Het is een fase zonder toeters en bellen." In haar omgeving is iedereen het nu wel gewend, maar toen ze net begon, kreeg Ans wel vaak fronsende blikken als ze vertelde over haar vrijwilligerswerk. "Soms viel het gesprek zelfs stil. Dan was het: 'Kon je niks leukers verzinnen?' Maar dat is nu wel minder", lacht ze.

Verhuizing

Toen het hospice in 2010 naar een nieuw gebouw in Goes verhuisde en Marianne haar met liefde opgezette plek overdroeg aan zorginstelling Zorgstroom, moest Ans wel wennen. "In Hansweert was het heel huiselijk, want je was echt bij Marianne thuis. Dat was de kracht toen. Hier in Goes woont niemand. Toch is de zorg niet veranderd." Volgens Ans is er zelfs meer zorg bijgekomen, omdat dit in een professionele organisatie beter kan. "We kunnen de bewoners nu veel meer aanbieden. We schilderen met hen en hebben een werkgroep muziek, waarmee we een keer per maand een muziekavondje organiseren. Het hospice is voortdurend in ontwikkeling."

Nog steeds goed

Marianne is blij met de voortzetting van haar werk. "Als pionier moet je er altijd rekening mee houden dat dingen veranderen, dat het professioneler wordt. Dat is ook de bedoeling. Ik hoor van familieleden van de huidige bewoners dat het nog steeds heel goed gaat en dat is fijn," besluit ze.