Zeeuwse aardappelwasser verovert de wereld (video)

Zeeuwse aardappelwasser verovert de wereld (video)
Zeeuwse aardappelwasser verovert de wereld (video) © Omroep Zeeland
Machine waterbesparing internet 1

800 liter water

BORSSELE - Voordat een aardappel op je bord ligt, is er al heel wat mee gebeurd. Zo worden eerst de bestrijdingsmiddelen en grond er vanaf gewassen. Daar is veel water voor nodig. Voor duizend kilo schone aardappelen wordt al snel achthonderd liter water gebruikt.

Verspilling

Dat water wordt vervolgens weggegooid. "Verspilling", dacht Van Antwerpen. "Ik ben opgegroeid tussen de aardappelen. Veel van mijn vrienden en familieleden werken in de aardappelsector. Het viel me op dat er zoveel water wordt weggegooid en dat terwijl drinkwater in de wereld steeds schaarser wordt."

Zuiveringsinstallatie

Daarom heeft hij een waterzuiveringsinstallatie bedacht die het vuile water opvangt en reinigt. Voor een wasbeurt van diezelfde duizend kilo aardappelen is nu nog maar twintig liter schoon water nodig.

De hele wereld over

Inmiddels staat zijn machine op verschillende plekken in de wereld waar aardappelen zijn. "Ik reis de hele de wereld over: Rusland, Canada, Duitsland en Engeland. Overal waar aardappels zijn, kan de installatie gebruikt worden." Hij is vaak van huis om zijn product aan de man te brengen. "Ik zie veel van de wereld, maar dat is heel betrekkelijk hoor. Vaak is het fabriek in en fabriek uit en op naar de volgende bestemming."
Machine waterbesparing internet 2
Merelbeke
Ook in het Belgische Merelbeke staat een waterzuiveringssysteem van Van Antwerpen. De installatie speelt een belangrijke rol in de aardappelfabriek daar. De aardappelen komen vies binnen, worden gewassen en vervolgens verpakt. 

Zeeuwse roots


Van Antwerpen had de machine nooit kunnen uitvinden als hij niet in Zeeland was geboren: "Mijn Zeeuwse roots zijn echt belangrijk geweest. In de stad had ik misschien niet eens geweten waar een aardappel vandaan kwam. Maar wie weet, had ik dan weer iets heel anders uitgevonden!"