Boerderij met kunst gesloopt voor nieuwe zeesluis Terneuzen (video)

Boerderij met kunst gesloopt voor nieuwe zeesluis Terneuzen (video)
Boerderij met kunst gesloopt voor nieuwe zeesluis Terneuzen (video) © oz
Sloop bij zeesluis

Ingrijpend

TERNEUZEN - Met een enorme grijper werd de woning beetje voor beetje afgebroken. Enkele stukken muur met de namen van steden waar Smits is geweest om kunstenaars te bezoeken en fotograferen zijn gespaard. Die  zijn straks te zien in een museum in Kemzeke (B). "De dunne binnenmuren met de namen van de kunstenaars verbrokkelen in de grijparm", zegt Smits. "Het doet me wel wat hoor, mijn kunstwerk vermorzeld", zegt hij als het halve dak van het huis in elkaar stort.

Anti-kraak

De boerderij moet weg om plaats te maken voor activiteiten rondom de bouw van de nieuwe zeesluis. Harm Verbeek, projectmanager sluizenbouw, vertelt dat de boerderij tien jaar geleden aan de kunstenaar werd verhuurd als een soort anti-kraakwoning. "Want we wisten toen nog niet wat we met de woning moesten".
ITEM sloop bij zeesluis
Van Beijing tot aan Vlissingen
André Smits heeft ruim vijfhonderd kunstenaars in de afgelopen acht jaar over heel de wereld bezocht en gefotografeerd in hun atelier. "In New York, Beijing, Brussel, Rotterdam, Vlissingen, noem maar op. Vervolgens werd ik door die kunstenaars weer doorgestuurd naar bevriende kunstenaars. Het is een soort mind-map van mijn reis", zegt Smits.