'Basisschool Van Dale moet Van Dale blijven heten' (video)

'Basisschool Van Dale moet Van Dale blijven heten' (video)
'Basisschool Van Dale moet Van Dale blijven heten' (video) © Omroep Zeeland
Naam School Sluis
SLUIS - 'Onbegrijpelijk'
Volgens Gijsel zou het onbegrijpelijk zijn als de naam Van Dale zou verdwijnen van de gevel van de school. "Het zou even eigenaardig zijn om de namen Jacques P. Thijsseschool in Den Burg, De Ruyterschool in Vlissingen, Anne Frankschool in Amsterdam en Buys Ballotschool in De Bilt te schrappen. Zo'n naam geeft een school juist achtergrond, karakter, lokale inbedding en een stukje lokaal-historische besef," aldus Gijsel.
© Omroep Zeeland
Aan de ouders
De huidige directeur Leon Meijers wil zich niet in de discussie mengen. "We gaan samen met een andere school, dus is het logisch dat we samen nadenken over een nieuwe naam. Het woord is nu aan de ouders, zij mogen er één verzinnen. Maar Meneer Gijsel is ook van harte uitgenodigd zijn suggestie in te dienen."
Samen verder
Vanwege het teruglopend leerlingaantal in Sluis verdwijnt de katholieke school, de Sint Jan. Volgens Gijsel is Van Dale van enorme waarde voor Sluis en moet de naam van de nieuwe school daarom aan de 'grote zoon van Sluis' gelieerd zijn. Eind juni moet bekend zijn hoe de nieuwe school gaat heten.
© wikepedia
bron: Wikipedia 
Van Dale
Johan Hendrik van Dale is geboren op 15 februari 1828 in Sluis en stierf er 19 mei 1872. Hij was onderwijzer, archivaris en maakte woordenboeken. Hij is vooral bekend als naamgever van het Groot woordenboek der Nederlandse taal, beter bekend als de Dikke Van Dale. Hij begon daarmee , omdat hij de bestaande woordenboeken te vaag of onduidelijk vond.
Geëerd
In Sluis staat onder meer een borstbeeld van Van Dale. Ook is er een Van Dalestraat.