Tien jaar Veerse Slag: Lekker sleuren aan een sloep (video)

Tien jaar Veerse Slag: Lekker sleuren aan een sloep (video)
Tien jaar Veerse Slag: Lekker sleuren aan een sloep (video) © oz
10 jaar sloepenrace

Zeeuws kampioenschap

MIDDELBURG - Sloeproeien is in Nederland geen grote sport: Landelijk zijn er ongeveer 250 teams, Zeeland telt er ongeveer 16. De meeste sloepen worden bemand door acht roeiers en een stuurman. Ieder jaar is er een onderlinge Zeeuwse competitie. Voorwaarde om kans te maken op het Zeeuws kampioenschap is dat een ploeg drie van de vier Zeeuwse races voltooit.
72 jaar 
De Zeeuwse Deernen is een sloeproeivereniging met twee boten. De leeftijd van de roeisters loopt flink uiteen. Diny van Belzen is de oudste. Ze is 72 jaar en doet nog volop mee met de trainingen en wedstrijden: "M'n conditie is nog prima hoor!" Andere dames doen vooral mee omdat het een eenvoudige manier is om in beweging te blijven: "Niks lekkerder dan sleuren aan een sloep."
© oz

Rondje Haringvreter

Tussen de twintig en dertig teams uit heel Nederland komen elk jaar naar de Veerse Slag. Het parcours van de wedstrijd is ongeveer elf kilometer. De sloepen starten in Veere en varen rond het eilandje Haringvreter in het Veerse Meer. De snelste teams leggen de afstand in ongeveer anderhalf uur af.
© oz