Ouders besteden de strijd om het huiswerk liever uit (video)

Ouders besteden de strijd om het huiswerk liever uit (video)
Ouders besteden de strijd om het huiswerk liever uit (video) © OZ
Huiswerkbegeleiding Zeeland Instart 1

Prikkels, zoals internet

MIDDELBURG - Als leek zou je kunnen denken dat de grotere vraag naar huiswerkbegeleiding komt doordat het onderwijs slechter is geworden, maar afdelingsleider Henk Kiel van CSW Van De Perre in Middelburg denkt daar toch anders over: "Nee, het onderwijs is echt niet slechter geworden. Er is gewoon een groep die niet goed zelfstandig huiswerk kan maken. Soms is er niemand thuis die hen daarbij aanmoedigt. Daarnaast zijn er veel andere prikkels, zoals internet, maar ze zitten ook op sportclubs of andere verenigingen."

Dagelijkse strijd

Veel ouders willen dat hun kind overgaat en hebben daar graag geld voor over. En, niet onbelangrijk: veel ouders zijn het zat om dagelijks de strijd aan te gaan over dat huiswerk maken. Moeder Rhona Duhen uit Middelburg: "Onze dochter had echt moeite met dat huiswerk leren maken. Dagelijks hadden we er discussie over en we maakten ons zorgen. Nu ze in de huiswerkklas zit gaat het veel beter en ze leert plannen. Het geeft zoveel rust." 
'Ik wil liever naar buiten'
Op CSW Van De Perre in Middelburg verzorgt StudiePro de huiswerkklassen, waar de leerlingen elke dag hun schoolwerk kunnen maken, onder begeleiding. Kosten: 75 euro per maand. Voor de 12-jarige Coen Koppejan een prima oplossing: "Thuis kan ik me niet zo goed concentreren, dan wil ik liever naar buiten, of gaan gamen. Hier werk ik sneller, leer ik plannen en daardoor heb ik meer tijd over voor andere dingen."
Huiswerkbegeleiding Zeeland Instart 2

Grotere lesruimte

Waren er tien jaar geleden nog twee Zeeuwse instituten die aan studiebegeleiding deden, nu zijn het er veel meer. En de twee grootste instituten in Zeeland, StudiePro en AMEC, groeien zo hard dat ze op zoek moesten naar grotere eigen lesruimte. "We begonnen vijf jaar geleden met vier docenten en dertig leerlingen. Nu zijn dat vijftig docenten en we groeien jaarlijks 300 procent", zegt Christel Onderdijk van AMEC.

'Niet meer weg te denken'

StudiePro begeleidt nu dus dagelijks 150 leerlingen, vooral middelbare scholieren. Twee jaar geleden was dat nog de helft daarvan. "Het is niet meer weg te denken uit deze samenleving", zegt Charisa van Vliet van StudiePro.
Huiswerkbegeleiding Zeeland quote
Studiebeurzen
Maar niet iedereen kan het betalen. "Natuurlijk kost het wat, maar op de keper beschouwd is dit goedkoper dan een jaar doubleren", zegt Bas Spekhorst van StudiePro. "Wij willen dat iedereen die het nodig heeft, aanvullend onderwijs moet kunnen krijgen. Daarom stellen we studiebeurzen voor beschikbaar voor leerlingen die het niet kunnen betalen."