Vissers tevreden over nieuwe start kreeftenvisseizoen

© Omroep Zeeland

Bijna geen wanklank

YERSEKE - Volgens Geleijnse was de nieuwe start goed voorbereid en viel er onder de vissers bijna geen wanklank. "Het gebeurde wel eens dat de ene visser tegen de andere zei: 'Je ligt te dicht bij.' Dan werd gecontroleerd of de afstand minder dan vijftig meter was. Was dat het geval, dan moest de man die als laatste zijn fuiken in het water gooide een stukje opschuiven. En dat gebeurde dan ook", vertelt Geleijnse.
ITEM Kreeftenvisserij evaluatie

Beter voor milieu

De vissers moesten dit jaar voor het eerst tegelijkertijd beginnen met vissen. In het verleden mochten vissers zelf weten wanneer ze hun fuiken in het water gooiden. Volgens Geleijnse is de nieuwe maatregel dan ook beter voor het milieu. "Omdat het ongewenst is dat er fuiken in het water staan die niet gebruikt worden om te vissen. Als er dan wat in komt, blijft dat er in zitten en is dat ten dode opgeschreven."
Sommigen niet blij
Sommige vissers zijn niet blij met de nieuwe maatregel, omdat anderen een snellere boot hebben of vanuit een haven die dichterbij ligt komen. Toch zijn er volgens Geleijnse geen vissers gestopt door de nieuwe maatregel. "Er zijn juist nieuwe mensen bijgekomen omdat de vergunningen weer verhandeld mogen worden", zegt Gelijnse.

Evaluatie

De race om de beste kreeftenvisplaatsen is er ieder geval volgend jaar weer. Na volgend kreeftenseizoen wordt de maatregel geëvalueerd.