Zeeuwse in finale NK Kappen: Je maakt iemand mooi en blij (video)

Zeeuwse in finale NK Kappen: Je maakt iemand mooi en blij (video)
Zeeuwse in finale NK Kappen: Je maakt iemand mooi en blij (video) © OZ
NK Kappen
GOES - Gelukkig
Volgens Grim is het mooiste aan kapster zijn dat je mensen gelukkig maakt. "Je maakt iemand mooi en daarmee blij. Mensen gaan vrolijker weg dan ze binnenkwamen als ze bij mij in de stoel hebben gezeten en dat vind ik supermooi aan dit werk."

Zelfgemaakte jurk

Om een plaats op het NK te veroveren, moest Grim door twee voorrondes. Voor de eerste en tweede ronde trok ze alles uit de kast en ontwierp ze ook de kleding zelf. Voor de eerste ronde verknipte ze haar moeders verlovingsjurk tot een heuse rockabilly trouwjurk en voor de tweede ronde - met het thema MTV Awards - kocht ze een zwarte jurk die ze met rode veren omtoverde in een awardshow-waardige outfit. 

Totaalplaatje

"Het gaat bij die wedstrijden, en straks ook bij het NK, om het totaalplaatje. Niet alleen het haar maar, ook de kleding en de make-up moeten er goed uit zien. Het hele plaatje moet kloppen." Voor het kampioenschap mag Grim met de thema's 'rock 'n roll-highschool', 'sciencefiction' en 'Oscaruitreiking' aan de slag. Zenuwachtig is ze nog niet. "Bij de voorrondes was ik dat wel, maar ik heb besloten er dit keer vooral van te genieten."
NK Kappen
NK Kappen © Omroep Zeeland
World Skills
Het NK wordt van 16 tot en met 18 maart gehouden in Amsterdam. De twee Scalda-leerlingen nemen het afzonderlijk op tegen zes mede-finalisten. De winnaar van het NK doet van 14 tot en met 19 oktober mee aan World Skills, het Wereldkampioenschap in Abu Dhabi.
 
Skills Heroes

Het NK wordt georganiseerd door Skills Heroes, een projectteam dat vakwedstrijden organiseert voor allerlei mbo-opleidingen. De bedoeling is om het mbo zo een beter imago te geven. "Er wordt altijd maar gezegd dat je beter hbo kunt doen in plaats van mbo. Dat is echt onzin", vindt Grim. "Zonder het mbo was er niemand om wegen aan te leggen, in winkels te werken of bijvoorbeeld haar te knippen. Zonder werknemers met een mbo-opleiding stort de hele maatschappij in elkaar."

Vakwedstrijden

Tegelijk met het NK Kappen zijn er nog 34 andere nationale kampioenschappen voor mbo-opleidingen, zoals het NK Restauratie Timmerman, Verkoper/Verkoopspecialist en Internationaal Ondernemer Duurzame Gastvrijheid. Eind vorig jaar werd Rick Verboom uit Hoek nog Europees kampioen CAD-tekenen bij een wedstrijd van Skills.