IkPas-deelnemer Eric Holm: Ik kan dat wijntje goed laten staan

© oz

Uitdaging

OOST-SOUBURG - Holm is bekend van radio en tv bij Omroep Zeeland, maar hij is ook acteur en zanger van de De Dijk coverband Dubbel D. Hij was benieuwd naar de impact van de actie op zijn dagelijks leven. "Ik ben geen alcoholist, maar drink wel met regelmaat een wijntje. Ik wilde de uitdaging dus weleens aangaan om te ervaren of ik het moeilijk zou vinden."

Bewustwording

Holm vindt het niet-drinken erg meevallen. Hij heeft geen ontwenningsverschijnselen, is niet humeurig en nog belangrijker: hij voelt geen drang om alcohol te drinken. "Juist door een maand niet te drinken, besef je dat er veel momenten zijn waarop je normaal gesproken uit gewoonte een fles wijn opentrekt. Het gaat volgens mij puur om de bewustwording."
Verjaardag
Wel merkt Holm dat mensen in eerste instantie, wanneer je ergens bent en om een glas water vraagt, je enigszins verbaasd aankijken en vragen of je ziek bent. "Het drinken van alcohol zit zo ingebakken in onze maatschappij dat het goed is om daar zo nu en dan bij stil te staan.

Gezelligheid

"En daarnaast kom ik ook tot de conclusie dat het drinken van alcohol ook totaal niets met gezelligheid te maken heeft", voegt Holm toe. "Want ik drink nu niet, maar het wordt daardoor niet minder gezellig!"
Campagne IkPas
Onbewust patroon
Het is de derde keer dat IkPas wordt gehouden. Landelijk doen er zo'n 10.000 mensen mee aan de actie. Veel deelnemers aan de eerdere edities gaven aan onbewust een patroon hebben aangenomen waarbij het vanzelfsprekend was dat ze een of meerdere glazen alcohol per dag dronken. Door niet te drinken, doorbraken ze het patroon en was alcohol niet meer vanzelfsprekend.
Onderzoek
De initiatiefnemers van IkPas zijn de gezamenlijke GGD'en en instellingen voor verslavingszorg in Nederland, het Trimbos Instituut en de Hogeschool Windesheim. Windesheim doet daarnaast onderzoek naar de effecten op de gezondheid van dertig of veertig dagen geen alcohol drinken.