Uitslag verkiezingen later, maar wel veiliger

Uitslag verkiezingen later, maar wel veiliger
Uitslag verkiezingen later, maar wel veiliger © OZ
© Omroep Zeeland

De Russen

MIDDELBURG - Tijdens de Amerikaanse verkiezingen zouden Russen hebben geprobeerd om het stemmen te beïnvloeden. Om de veiligheid op 15 maart te waarborgen zijn een paar afspraken veranderd om sabotage tegen te gaan.

Printen

Bij vorige verkiezingen werden uitslagen vanaf de computer op een USB-stick gezet. De stick werd vanuit de Zeeuwse gemeenten naar het hoofdstembureau in Middelburg gebracht. Dat mag nu niet meer. De uitslag wordt geprint op papier en overgedragen aan het hoofdstembureau in Middelburg.

Hoofdstembureau

In de Zeeuwse hoofdstad worden de stemmen nogmaals gecontroleerd en de stemmen vanuit alle gemeenten opgeteld. Wanneer alle stemmen binnen zijn wordt de uitslag geprint en vervoerd naar Den Haag.
© Omroep Zeeland
Extra werk
Volgens Jan Peter Pouwer van het hoofdstembureau gaan de maatregelen extra werk opleveren, maar zal de einduitslag niet later in Den Haag aankomen. Bouwer houdt rekening met vertraging door een hogere opkomst voor de verkiezingen. Zo is er de afgelopen weken veel vaker een volmacht aangevraagd, dan in andere jaren.
Veiligheid
De stembureau's mogen nog wel gebruik maken van ondersteunde verkiezingssoftware om de uitslagen te berekenen. Deze computers mogen alleen niet verbonden zijn met internet.