Zeeland kiest voor een nieuwe Tweede Kamer

© Omroep Zeeland

291.000 Zeeuwen

OOST-SOUBURG - In Zeeland mogen ongeveer 291.000 mensen stemmen. Dat zijn er iets meer dan tijdens de vorige verkiezingen in 2012. Alle Zeeuwse stemmers zijn goed voor 3,5 zetels in de Tweede Kamer. De meeste stemgerechtigden wonen in de gemeente Terneuzen. De minste stemgerechtigden wonen in Noord-Beveland.
24 partijen
In Zeeland staan 24 partijen op de kieslijst. Dat zijn er vier minder dan in andere delen van het land. De partijen Jezus Leeft, Mens en Spirit, Niet Stemmers en de Vrije Democratische Partij staan niet op de Zeeuwse lijsten. Die partijen hebben niet genoeg geld betaald of de moeite genomen om in Zeeland verkiesbaar te zijn.

Stemmen tellen

De stembussen blijven open tot 21.00 uur vanavond. Daarna worden de stemmen geteld. Dit is een openbare telling waarbij je in een stembureau aanwezig kunt zijn om te zien hoe dat gaat.

— KapelleKiest (@KapelleKiest)
">

Mobiel stembureau

Burgemeester Stapelkamp van de gemeente Kapelle heeft zijn stem al uitgebracht. Dat deed hij in het mobiele stembureau die vandaag de gemeente Kapelle doorkruist. "Ik vind dat we als gemeente ons best moeten doen om mensen in de gelegenheid te brengen om te stemmen."

Eversdijk

Het mobiele stembureau staat in de ochtend op het treinstation Kapelle-Biezelinge en doet later vandaag nog Wemeldinge, Biezelinge en Kapelle aan. De bus eindigt vanavond in Eversdijk, daar was nog nooit een stembureau. "Het is ontzettend belangrijk dat mensen deelnemen aan ons de verkiezingen. Het is een ongelooflijk voorrecht om te mogen stemmen. Veel mensen in de wereld zouden dat ook willen."
De eerste stem in Biggekerke
De eerste stem in Biggekerke © Omroep Zeeland
32 Zeeuwen
Op de kieslijsten staan 32 Zeeuwen. De meesten staan zo laag op de lijst dat de kans zo klein is dat ze gekozen worden, tenzij ze genoeg voorkeursstemmen krijgen. De PvdA levert met acht Zeeuwen de meeste provinciegenoten op de kieslijst.
Lees ook: Op welke Zeeuwen kunnen we op 15 maart stemmen?

1114 mensen
In totaal staan er 1114 mensen op de kieslijsten, 393 vrouwen en 721 mannen. De oudste kandidaat is de 93-jarige Johan de Haas. De jongste is Malou Herstel. Zij is 17 jaar. Ze zijn allebei verkiesbaar voor de Partij voor de Dieren.
2012
Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012 kwam 75,6% van de Zeeuwen stemmen. Bijna een kwart van hen koos voor de VVD. De PvdA en de PVV eindigden in onze provincie als tweede en derde.