Koolmezen meer dan welkom in Terneuzen

Koolmezen meer dan welkom in Terneuzen
Koolmezen meer dan welkom in Terneuzen © OZ
Koolmees
Koolmees © jlaswilson) (foto: OZ

Werkterrein

TERNEUZEN - Het mezenproject is een onderzoek van de Universiteit van Gent. In Gent hangen al jaren tientallen nestkasten, maar omdat Gent vooral een stedelijk gebied is willen de onderzoekers hun werkterrein uitbreiden richting Zeeuws-Vlaanderen. 
Jongen
Alle deelnemers aan het project krijgen 1 of 2 nestkasten, afhankelijk van de grootte van de tuin. De kasten moeten wekelijks gecontroleerd worden. Zodra er jongen zijn, moeten de onderzoekers op de hoogte worden gebracht. Na een aantal dagen worden zowel de ouders als de jongen geringd. 
ITEM gastouders koolmezen
Laagdrempelig
Alex Wielant van vogelwerkgroep Steltkluut is blij met de opkomst en het grote enthousiasme van de deelnemers. "Het is een laagdrempelig project en het is erg leuk om te zien dat zoveel mensen er aan mee willen doen."
Poezen
De heer Traas uit Philippine is één van de deelnemers. Hij doet vooral mee voor zijn plezier. "Ik vind ze gewoon hartstikke leuk die koolmeesjes." Traas heeft alleen wel een groot probleem: er zijn nogal wat poezen in zijn buurt. Traas: "Ik koop gewoon een apparaat om de poezen mee weg te jagen."
Buiten Terneuzen
Mezenproject Terneuzen duurt 3 jaar. De nestkastjes worden verspreid in zowel bebouwd als onbebouwd gebied. Ook inwoners buiten de gemeente Terneuzen mogen aan het project meedoen, maar zij moeten zelf een nestkastje aanschaffen.