Alles opzij voor dat ene grote doel... (video)

Alles opzij voor dat ene grote doel... (video)
Alles opzij voor dat ene grote doel... (video) © Stanislav Michalowski
judo-papendal-ZNO170309XL
PAPENDAL - Olympische Spelen
Het is een eis van de judobond. Wil je uitgezonden worden naar de internationale toernooien en eventueel naar de Olympische Spelen kunnen dan moet je meedoen aan de gecentraliseerde trainingen. Daarom zijn ongeveer vijftig judoka's dagelijks actief op Papendal. 

Veranderingen

Voor Sjors Riddersma betekende dat grote veranderingen in zijn leven. Hij verhuisde van Middelburg naar Arnhem. "Ik woonde bij mijn moeder en ben gaan samenwonen met mijn vriendin. Daarnaast begon ik op een nieuwe school en met een nieuw trainingsschema. Ik ben ook een stuk meer gaan trainen maar ik voel me er goed bij. Het scheelt ook dat ik niet meer iedere keer van Middelburg naar Rotterdam hoef te rijden maar dichtbij woon."

Begeleiding

Riddersma was in het begin sceptisch over de centralisatie. "Ik zal het helemaal niet zitten maar ik ben 180 graden gedraaid. Het bevalt goed en ik krijg op veel gebieden betere begeleiding dan hiervoor. Dus ik ben helemaal om."
Sam van 't Westende verloor in Parijs van de Canadees Margelion
Sam van 't Westende verloor in Parijs van de Canadees Margelion © OZ

Verhuizen

De andere Zeeuwse judoka is Vlissinger Sam van 't Westende. Hij verhuisde een paar jaar geleden naar Haarlem om daar te gaan trainen maar kon zes maanden geleden zijn spullen opnieuw pakken om richting Arnhem te gaan. "Het was wel jammer want ik had alles op orde in Haarlem en nu moest ik weer weg. Maar als je voor je sport gaat dan hoort dit erbij."

Verbetering

Inmiddels heeft Van 't Westende het goed naar zijn zin op Papendal. "Er is op meerdere gebieden verbetering opgetreden. Zo wordt er beter getraind en letten ze meer op periodisering dan waar ik eerst trainde. Hopelijk levert dat positieve veranderingen op voor mij."