Toekomst Zeeuwse werkgelegenheid ligt bij windmolens (video)

Toekomst Zeeuwse werkgelegenheid ligt bij windmolens (video)
Toekomst Zeeuwse werkgelegenheid ligt bij windmolens (video) © OZ
Windmolens op zee
Windmolens op zee © Omroep Zeeland

Banen

VLISSINGEN - Van oudsher is de Nederlandse offshore-industrie groot in olie- en gaswinning op de Noordzee, met werkgelegenheid voor zo'n 27.000 mensen. Door teruglopende investeringen op dat gebied en de opkomst van windparken op zee, liggen er kansen voor Zeeland om daarin een rol te spelen. 
Scalda
Onderwijsinstelling Scalda speelt daarop in door nu al na te denken over de opleiding van windmolenmonteurs:
Werkgelegenheid windmolens int 3

HZ

Ook op wetenschappelijk gebied kan Zeeland een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energieopwekking uit wind- en waterkracht. De Vlissingse hogeschool HZ hoopt binnenkort een subsidie van het Rijk te krijgen voor de ontwikkeling van een expertisecentrum. Daarin zouden tientallen onderzoekers en studenten kunnen werken aan verschillende vormen van duurzame energie.

Wind op zee booming

"Zeeland is een mooie omgeving voor onderzoek en wind op zee is booming", vertelt Louise van der Heijden van de HZ. "We willen dat studenten uit heel het land hier onderzoek komen doen, in de hoop dat ze na hun studie ook hier blijven hangen." De HZ zou in het expertisecentrum samenwerken met hogeschool NHL in Leeuwarden en verschillende universiteiten in het land.