'Te veel geheime documenten is te veel achterkamertjespolitiek' (video)

'Te veel geheime documenten is te veel achterkamertjespolitiek' (video)
'Te veel geheime documenten is te veel achterkamertjespolitiek' (video) © Omroep Zeeland
© Omroep Zeeland
MIDDELBURG - 58 procent voelt zich belemmerd
Veel raadsleden hebben moeite met geheim verklaren van gemeentelijke stukken. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de regionale omroepen en Raadslid.nu onder alle raadsleden in Nederland. 
Enquête
Van de 8.600 raadsleden in Nederland vulden ruim duizend raadsleden de enquête in. 58 procent van de raadsleden geeft aan zich in meer of mindere mate belemmerd te voelen in zijn taak als raadslid. Het aantal Zeeuwse raadsleden is te klein om representatief te zijn maar hun antwoorden wijken niet af van het landelijke beeld. 
geheimhouding online 2
Geheime documenten
Documenten worden geheim verklaard om privacy te beschermen - bijvoorbeeld bij een sollicitatieprocedure - als het om staatsveiligheid gaat en bij bedrijfsgeheimen. De meeste geheime stukken gaan over bouwprojecten. Offertes van aannemers of bedragen die de gemeente minimaal wil krijgen bij verkoop van grond of gebouwen, worden niet openbaar besproken om onderhandelingen niet te ondermijnen.
geheimhouding online 1

Onder het tapijt

Maar geheimverklaren gebeurt ook regelmatig om politieke redenen. Een derde van de raadsleden geeft aan dat colleges van burgemeester en wethouders geheimhouding gebruiken om misstanden uit de openbaarheid te houden. Dat een derde dat vindt, is veel, zegt hoogleraar staatsrecht Douw Jan Elzinga. "Er wordt politiek gebruik van gemaakt. Kijk, wethouders willen scoren, colleges willen hun projecten uitvoeren, als ze denken dit is risicovolle informatie, of we krijgen kritiek op waar we mee bezig zijn, dan is er toch vaak een iets te grote neiging, om het dan maar niet te melden."
Doofpot
"Neem het rapport Demmers over de Veiligheidsregio. Daar mag ik niet over spreken, want het is geheim!", zegt raadslid Ad van de Kreeke (D66, Middelburg), "Maar mag ik namens de Middelburgse burgers vragen: Hoe wordt ons geld daar besteed? Waarom worden daar adviseurs ingehuurd voor zeven ton? Mag ik daar alsjeblieft over praten! Weet u, dan komen een paar woorden in mijn brein op, die beginnen met 'doof' en eindigen op 'pot'!" 
geheimhouding online 3

Achterkamertjes

In Middelburg zijn nu 26 documenten geheim verklaard. Piet Kraan (LPM) en Ad van de Kreeke (D66) vinden dat veel te veel. "Ik snap best dat je af en toe zaken vertrouwelijk moet behandelen, maar 26 raadstukken dat is nogal wat!", zegt Piet Kraan, "Dan krijg je op den duur onbetrouwbaar bestuur. Dan gaat iedereen denken: dit bestuur is niet betrouwbaar, het is niet open, het is allemaal achterkamertjespolitiek."
Knelpunt
Volgens hoogleraar Elzinga moet er wat aan gebeuren: "Het wordt echt als een knelpunt ervaren in gemeentelijk Nederland. Er is werk aan de winkel voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het ministerie en het nieuwe kabinet. De wet moet worden aangepast, raadsleden moeten er beter over geïnformeerd worden, minder geheimhouding en helemaal geen vertrouwelijkheid meer."