'Wij letten altijd op het alcoholgebruik onder onze jeugdleden' (video)

Drugsgebruik Schouwen-Duiveland

MZC'11

ZIERIKZEE - Niels Meintema, voormalig voorzitter van voetbalvereniging MZC'11 uit Zierikzee, was een jaar lang één van de sleutelfiguren op het eiland. "Wij letten sowieso altijd al op het alcoholgebruik onder onze jeugdleden, dus ik hoefde niet lang na te denken toen onze vereniging werd gevraagd om mee te werken."

Initiatief

Meintema vindt het een prima initiatief van de gemeente om verenigingen te betrekken bij dit probleem. "We worden kosteloos ondersteund door allerlei organisaties die deskundig zijn op dit gebied. Er worden samen allerlei activiteiten georganiseerd en we krijgen tips en suggesties die we daarna kunnen toepassen in de praktijk."

Zero tolerance beleid

Zoals bijvoorbeeld het 'Zero tolerance beleid', waarbij er geen druppel alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar. Meintema benadrukt wel dat dit beleid binnen alle geledingen van de vereniging moet worden ondersteund. "Van bestuur tot trainers en van ouders tot barpersoneel. Iedereen draagt hierbij een stuk verantwoording." 
Poort bij voetbalvereniging MZC in Zierikzee
Poort bij voetbalvereniging MZC in Zierikzee © Omroep Zeeland
Sleutelfiguren
De gemeente vindt de inzet van sleutelfiguren van groot belang voor het laten slagen van het project om alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen. Wethouder Cees van den Bos geeft aan dat naast de betrokkenheid van ouders en school, er ook een taak is weggelegd voor de verenigingen op het eiland.

Niet alleen

Of het nu gaat om de plaatselijke voetbalvereniging of de schaakclub, het is van belang dat de volwassenen zorg dragen voor deze doelgroep als het om alcohol- en drugsgebruik gaat. "Instanties zoals Indigo en SMWO kunnen het namelijk niet alleen. De sleutelfiguren binnen een vereniging fungeren op deze manier als hun oren en ogen." 
Alcohol2
Alcohol2 © OZ
Activiteiten
Het afgelopen jaar heeft MZC'11 in samenwerking met maatschappelijk organisaties als SMWO en Indigo ook een aantal activiteiten georganiseerd voor hun jeugdleden. Indigo heeft een paar keer met een infostand informatie gegeven over de gevolgen van alcohol aan zowel jongeren als ouders. Daarnaast heeft de club een frisfeest georganiseerd. Ook het komend jaar zullen er weer een aantal activiteiten plaatsvinden, waarbij MZC'11 intensief samenwerkt met SMWO en Indigo.