Terneuzenaren met een uitkering worden aan het sporten gezet (video)

Terneuzenaren met een uitkering worden aan het sporten gezet (video)
Terneuzenaren met een uitkering worden aan het sporten gezet (video) © oz
Terneuzen Koesterchallenge instart 1

Bewegen

TERNEUZEN - De Koesterchallenge is een bestaand project waarbij mensen negen maanden onder begeleiding werken aan een persoonlijk doel. Voor de twaalf deelnemers van de gemeente Terneuzen is dat het beklimmen van de hoogste berg van Tsjechië. "We weten dat mensen die thuis komen te zetten soms in een dipje terecht komen en moeilijk te motiveren zijn", zegt Cees Liefting van de gemeente Terneuzen. "Dan kan dit helpen. Bewegen is altijd goed voor iedereen."

Basisinkomen

De gemeente Terneuzen is al een tijd bezig met het terugdringen van het aantal uitkeringsgerechtigden in de gemeente. Ze wilden eerder starten met een proef met een basisinkomen van 1.000 euro voor mensen in de bijstand. Maar dat plan werd afgekeurd door Den Haag. Deelnemers werden ontslagen van de sollicitatieplicht en mochten alles wat ze bijverdienden houden. De gedachte achter het plan is dat deelnemers dan toch zelf op zoek gaan naar werk.

Kosten

Het experiment met de Koesterchallenge kost de gemeente Terneuzen in totaal 20.000 euro maar voor dat geld hopen ze ook iets terug te krijgen. "Een re-integratieproject kost sowieso een stuk meer dan dit. Dus al komt er maar een van deze personen aan het werk, is het al zeker de moeite waard. Ik denk ook dat we er volgend jaar mee doorgaan. We zien dat de oude manieren van aanpakken niet goed meer werken en aan vervanging toe zijn."