Staat: treinkaping 1977 is wél verjaard

© oz
OOST-SOUBURG - Niet gehoord
Het ministerie van Defensie heeft vrijdag bekendgemaakt niet te willen dat de mariniers die betrokken waren bij de bevrijdingsactie door de rechter worden gehoord. Dat zou zeer belastend voor ze zijn.

Niet verjaard

Hoewel de zaak nog loopt, besloot de rechtbank in Den Haag vorige maand al wel dat de zaak niet is verjaard en dat de mariniers moeten worden gehoord. 

Jarenlang onderzoek

De zaak is aangezwengeld door journalist Jan Beckers uit Vlissingen. Jan Beckers doet al jarenlang onderzoek naar de treinkaping. Hij werkt intensief samen met één van de kapers: Junus Ririmasse. Ririmasse werd bij de kaping geraakt door tien kogels en heeft voor zijn rol bij de treinkaping acht jaar in de gevangenis gezeten.
RMS
De trein bij De Punt werd op 23 mei 1977 gekaapt door negen Molukse jongeren. Ze wilden met hun actie aandacht voor de strijd voor een onafhankelijke Molukse republiek, de RMS. Na twintig dagen maakten speciale eenheden van het korps mariniers met geweld een einde aan de treinkaping. Zes treinkapers en twee gijzelaars kwamen bij de bestorming om het leven.