'Ik ben geen held, dit is gewoon je burgerplicht'

© Omroep Zeeland
ITEM conducteur aangevallen

Geen naam

GOES - Omdat hij zichzelf ook geen held vindt en het 'niet om hem gaat' wil hij niet in beeld en wil hij ook niet dat hij bij zijn naam genoemd wordt. De jongeman was onderweg in de trein vanuit Middelburg naar Goes, naar zijn werk bij een woonwinkel op de woonboulevard in Goes. Zoals elke werkdag zag hij dezelfde bekende gezichten in de trein. Dezelfde mannen met wie hij enkele ogenblikken later in actie zou gaan komen.
'Kaartje aub'
Het ging mis toen de conductrice een 26-jarige man in de coupé om zijn identiteitsbewijs vroeg. Dat had hij niet bij zich. Ook geen kaartje. Toen hij opstond om mee te lopen naar een andere plek, werd de man uit Dordrecht 'uit het niets' agressief en gaf de vrouw een kopstoot. Onze 'held 'zegt dat hij geen moment twijfelde. "De drie anderen sprongen uit hun stoel en ik ook. Met zijn allen kregen we hem op de grond. Een kopstoot geven doe je gewoon niet. En zeker niet aan een vrouw. Punt uit."
Gips
Hoe lang de mannen op de agressieve man hebben gezeten, weet hij niet meer. "Het kunnen drie minuten zijn geweest, maar ook makkelijk zeven." De Middelburger zat zelf met zijn hand in het gips, maar hij deed wat hij kon en zat op de voeten van de man. "Je doet toch gewoon je burgerplicht. ik heb daar geen moment bij stilgestaan."

Geen angst

Op het station in Goes nam de politie de man over. Met de conductrice gaat het naar omstandigheden goed. "Ik vroeg haar hoe ze zich voelde. Ze had een beetje pijn aan haar hoofd." Vrijdagmiddag stapt hij weer op de trein, dan richting Middelburg. Angst zal hij niet hebben. "Waarom? Ik ga al zoveel jaren met de trein. Als zoiets weer gebeurt, grijp ik gewoon opnieuw in."