Moeder en dochter mogen voor het eerst stemmen (video)

Moeder en dochter mogen voor het eerst stemmen (video)
Moeder en dochter mogen voor het eerst stemmen (video) © OZ
Nieuwe Nederlander kiest

Blij

HOEK - "Ik ben heel blij. Sinds december heb ik eindelijk een Nederlands paspoort", reageert moeder Marieta. Dat betekent ook dat ze stemrecht heeft gekregen. Haar dochter Marianne is in Nederland geboren en gaat mee naar de stembus. Beiden vinden het belangrijk om te stemmen. "Ik wil ook mijn mening kunnen geven. En dat kan nu na al die jaren", zegt Marieta.

Keuze

Moeder en dochter hebben zich flink verdiept in de verkiezingen. "Ik heb alle partijprogramma's naast elkaar gelegd en een keuze gemaakt", zegt Marianne. "Vooral onderwijs en zorg vind ik belangrijk." Haar moeder is het daar mee eens. "Vooral ook ouderenzorg." Vooral voor de linkse partijen hebben ze sympathie. Marianne neigt naar D66, terwijl haar moeder nog twijfelt tussen GroenLinks en de Partij van de Arbeid. "Ik vind Asscher wel goed", zegt Marieta. "Jesse Klaver is nu nog iets te jong."

Wilders

De partij van Wilders hoeft niet op hun steun te rekenen. "Ik heb het heel moeilijk gehad", zegt Marieta als ze terugdenkt aan haar periode als vluchteling. "Mijn moeder is natuurlijk ook heel lang een minderheid geweest", vult Marianne aan. Dat Wilders daar tegen is, begrijpt ze niet.