Enten, 't is chirurgie (video)

Enten, 't is chirurgie (video)
Enten, 't is chirurgie (video) © OZ
entmiddag fruitteeltmuseum

Techniek

KAPELLE - Enten is een techniek in de fruitteelt waarbij op een onderstam een takje van een ander soort fruit wordt vastgemaakt. Zo kan van een eigen boom een nieuwe boom met een nieuw ras appels of peren worden gekweekt.
40.000 keer geënt
Adrie van Liere geeft de cursus. Hij is vanaf zijn twaalfde bezig met enten. "Ik schat dat ik 40.000 keer per jaar entte tijdens mijn werkzame bestaan als kweker." Volgens hem is het enten te vergelijken met het werk dat chirurgen doen. "Heel precies en met een scherp mes." Het mooie vindt ie dat je nieuw leven creëert. "Een stam samenbrengen met een klein stukje schuin afgesneden takje van een appel- of perenboom en dat daar dan een nieuwe boom met vruchten uitgroeit. Dat is toch een wonder. " 
Cursus enten bij fruitteeltmuseum Kapelle
Cursus enten bij fruitteeltmuseum Kapelle © OZ
Verloren
De belangrijkste reden voor de cursus is om kennis over te brengen die anders verloren gaat. Vroeger gebeurde het enten op grote schaal. De huidige kwekers enten praktisch niet meer. Van Liere: "In de winkel liggen nog maar een paar rassen appels en peren. Terwijl er hier bij het Fruitteeltmuseum wel 150 verschillende rassen zijn. Ik hoop dat de cursisten wat informatie en kunde mee naar huisnemen waardoor niet alles verloren gaat."
Gewoon proberen
Eén van de cursisten is Jan Hof uit Bergen op Zoom. Hij gaat het enten ook zelf proberen. "Je bent altijd bang het verkeerd te doen. Te veel te snoeien bijvoorbeeld of verkeerd te enten. Maar ik ga het gewoon proberen. Ik heb goed geluisterd. Grandioos wat die vrijwilligers hier doen in Kapelle. "