Sterftecijfer van het ADRZ stijgt fors

Sterftecijfer van het ADRZ stijgt fors
Sterftecijfer van het ADRZ stijgt fors © Jan Daniëls / Omroep Zeeland Flickr
Twee lege ziekenhuisbedden - archieffoto
Twee lege ziekenhuisbedden - archieffoto © OZ

Verplicht

GOES - Het ADRZ heeft vestigingen in Goes, Vlissingen en Zierikzee. Ieder ziekenhuis is verplicht om de HSMR van een bepaald jaar vóór 1 april van het tweede jaar daarna bekend te maken. Daarmee hebben patiënten de gelegenheid de kwaliteit van verschillende ziekenhuizen te vergelijken. Zorgsaam in Terneuzen maakte zijn HSMR van 2015 al in 2016 bekend. Met 77 ligt dat vergelijkend sterftecijfer juist ver onder het Nederlandse gemiddelde.

Centraal

De berekening van de HSMR wordt centraal door het CBS gedaan, maar het openbaar maken ervan moet ieder ziekenhuis zelf doen. Er wordt bij het becijferen naar het Nederlandse gemiddelde gekeken en er wordt rekening gehouden met de uiteenlopende soorten patiënten die een ziekenhuis heeft, hun volledige ziektebeeld, hun leeftijd en hun leefgewoonten. Ook als patiënten kort na ontslag uit het ziekenhuis alsnog overlijden wordt dat meegeteld.

Niet ondermaats

Maar het hoge vergelijkende sterftecijfer van het ADRZ betekent volgens de directie niet dat het ziekenhuis ondermaatse zorg levert. In plaats daarvan wijt het ziekenhuis het hoge cijfer aan problemen met de registratie van de patiënten. Die worden in de zomer van 2017 verholpen door de invoering van een nieuw elektronisch patiëntendossier.

Palliatie

Met name de registratie van palliatie (het begeleiden van mensen die in het ziekenhuis liggen om te sterven) is tot nog toe onvolledig geweest, zegt de directie. En de registratie van patiënten die naast de aandoening waarvoor ze zijn opgenomen ook diabetes hebben of hartproblemen laat ook te wensen over.

Boemerang

Gebrekkige registratie van het totale ziektebeeld komt gewoonlijk als een boemerang terug bij ziekenhuizen zodra hun HSMR berekend wordt. Want zo lijkt het alsof veel patiënten die zijn overleden gezonder waren dan dat ze in werkelijkheid waren. En heeft het ziekenhuis een hoger vergelijkend sterftecijfer dan een ander ziekenhuis dat wel alle problemen van zijn patiënten in het dossier zette.