Turken in Zeeland: Politiek is voor thuis (video)

turken zeeland

Referendum

OOST-SOUBURG - De rel tussen beide landen ontstond dit weekend nadat Nederland twee Turkse minister weerde, die in Rotterdam campagne wilde voeren voor een referendum in Turkije.
Discussie
Ondernemers die een winkel met Turkse producten hebben, willen zich niet mengen in de discussie. Een Turkse kapper uit Terneuzen zegt dat het geen gespreksonderwerp is in zijn zaak. "Ik heb ook veel Nederlandse klanten. We praten er niet over." Ook raadslid Yeter Erbisim van Terneuzen wil niet reageren. Ze is van Turkse komaf en laat weten "er geen behoefte aan te hebben" om iets over de kwestie te zeggen.

'Over politiek praat je thuis'

De enige ondernemer die wel voor de microfoon wil verschijnen is Khalil Rasho uit Goes. Hij komt uit Noord-Irak en is Koerd. In zijn bakkerij en kapsalon komen veel klanten van Turkse komaf. "Het is hier echt geen gespreksonderwerp. Over politiek praat je thuis. Hier kopen mensen brood en gaan ze weer naar huis."
© OZ
Overwaait 
Een vrouw van Turkse komaf die een delicatessenzaak heeft in Goes: "Ik vraag me af hoe de Nederlanders nu naar ons kijken. Ik hoop alleen dat het niet overwaait van Rotterdam naar hier." Ze spreekt over een verhard klimaat, ook mede veroorzaakt door Wilders' politiek. "Ook al woon ik hier al veertig jaar, ik blijf 'de buitenlander'."
Twijfel
Er zijn ook ondernemers die spullen importeren uit Turkije. Zoals Eva Smits uit Middelburg. Zij verkoopt onder meer Turkse tapijten. Zakelijk verwacht ze geen grote problemen. Ze  twijfelt wel of ze nog naar Turkije gaat, voor vakantie of zakelijk bezoek, vanwege mogelijke problemen met de douane. Als ze door gevolgen van de rel geen zaken meer kan doen, dan zou ze dat jammer vinden. "Vooral ook omdat ik mijn vrienden en mijn zakelijke contacten daar dan niet meer kan zien."
Weinig annuleringen
Bij een reisbureau in Middelburg is het nog onduidelijk hoeveel mensen hun vakantie afzeggen. Ze merken dat er sowieso de laatste jaren minder mensen naar Turkije gaan vanwege de spanningen.

Beter niet reageren

Omroep Zeeland zocht ook contact met Zeeuwen in Turkije. Eén van hen liet weten dat het geen goed idee is om met naam in het nieuws te verschijnen. "Helaas is dat nu zo hier", was de reactie.