Transgender krijgt gelijk na melding discriminatie (video)

© Omroep Zeeland

Van man naar vrouw

GOES - De 23-jarige dochter van de Goesenaar voelt zich vanaf kinds af aan een meisje, hoewel ze als jongen werd geboren. Twee jaar geleden kwam ze hiermee naar buiten en begon de transitie van man naar vrouw. Door mannelijke hormonen af te remmen en vrouwelijke hormonen toe te dienen, wordt zij onvruchtbaar. Daarom wil zij haar zaadcellen invriezen. De zorgverzekeraar weigerde dat te vergoeden, terwijl ze dat bij andere groepen wel doen. 
© Omroep Zeeland
Vergoeding en excuses
Toon van Meel diende bezwaar in bij de zorgverzekeraar, maar dat hielp niet. "Toen heb ik melding gedaan bij het Anti Discriminatie Bureau Zeeland wegens discriminatie op grond van geaardheid en geslacht van mijn dochter. Die organisatie heeft toen bemiddeld. In eerste instantie kwam de vergoeding rond. Daar was ik blij mee, maar ik wilde ook nog excuses voor het onjuist bejegenen van mijn dochter. Na vele brieven en telefoontjes is ook dat er gekomen." 
Positieve reacties
Ondanks deze negatieve ervaring, overheersen volgens Toon van Meel de positieve reacties. "Mijn dochter is nu officieel ingeschreven in het burgerregister als vrouw. Ze werd door de medewerkers van harte gefeliciteerd en enorm goed geholpen. Hetzelfde geldt voor de bank waar ze haar pasje heeft laten veranderen. Maar het feit dat ik het woord voer en niet zij, heeft wel te maken met discriminatie. Mijn dochter wil vooral gewoon zijn."