Restanten kanon van Duitse mijnenlegger naar boven (video)

Restanten kanon van Duitse mijnenlegger naar boven (video)
Restanten kanon van Duitse mijnenlegger naar boven (video) © OZ
Duikers kanon

Uitdaging

VROUWENPOLDER - Het halen van die onderdelen is een uitdaging, maar niet levensgevaarlijk. "Duiken is altijd oppassen", zegt sergeant Daniël van de 11 Luchtmobiele Brigade. "Het is geen oefening. Maar er ligt hier geen munitie meer. "
Troebel
Het is precies werk. Als er iets onder water verplaatst worden, komt er zand los van de bodem en zien de duikers niets meer. Ook is het water koud: zo'n zeven graden. De duikers kunnen maximaal een uur onder water blijven. Het eerste deel van de dag staat in het teken van het in kaart brengen. Waar liggen de onderdelen precies? En hoeveel liggen er bij elkaar? In de loop van de middag zullen andere duikers de onderdelen naar boven halen. Dat kan waarschijnlijk met de hand. Het zijn kleine, metalen stukken. 
onderwater
Thomas van de Luchtmobiele Brigade: "Het valt mee met de kou"
Prima
Thomas van de Luchtmobiele Brigade is onder water geweest. "Het zicht is goed, ik heb wat onderdelen kunnen zien en de locatie daarvan kunnen doorgeven. Met de kou valt het ook best mee."
11 Luchtmobiele Brigade
Eind 2013 is een Duitse mijnenlegger uit het Veerse Meer geborgen. De mijnenlegger is gezonken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het wrak zat een 88mm scheepskanon. Tijdens de berging zijn enkele belangrijke onderdelen van het kanon op of in de bodem van het Veerse Meer achtergebleven. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland heeft daarom eind vorige jaar de 13 Lichte Brigade (onderdeel van de Landmacht, Zeeland valt onder deze brigade) verzocht om te helpen bij de berging van de onderdelen. Omdat die Brigade zelf niet duikt, hebben zij de 11 Luchtmobiele Brigade om hulp gevraagd.
Documentaire
Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp is bezig met een documentaire over de mijnenlegger. Bij de première van die film volgend jaar moet het geschut helemaal gerestaureerd zijn. Daarna wordt het in het museum geplaatst. 
© OZ