Zeeuwen moeten Nederland weer waterbewust krijgen (video)

Zeeuwen moeten Nederland weer waterbewust krijgen (video)
Zeeuwen moeten Nederland weer waterbewust krijgen (video) © Omroep Zeeland
Watercampange-ZSL-online-1-ZNO170322VS
OOST-SOUBURG - Radar
Zeeuwse watersporters gaan samen met studenten een prominente rol spelen in de campagne. Eén van hen is Katja Roose uit Vlissingen. Ze is niet alleen tweevoudig wereldkampioen kitesurfen, maar werkt zelf ook in de waterveiligheid. Ze heeft onder meer een radar ontwikkeld die waarschuwt als er hele hoge golven aankomen.
Plastic
Voor haar sport komt Roose op veel afgelegen plekken in de wereld. Ze ziet dan met eigen hoe ogen hoe mooi, maar ook kwetsbaar de wereld is. "Laatst was ik in Nicaragua en daar bleef het plastic aan de vinnen van mijn surfboard hangen. Dan besef je wel dat we de wereld goed aan het verkloten zijn."
Enthousiast
Vanaf mei gaat Roose scholieren door heel Nederland bewust maken van waterveiligheid en - kwaliteit. Dat doet ze samen met een waterstudie-student. "Ik ga ze vooral vertellen wat ik zie en ik hoop ze enthousiast te kunnen maken om ook te kiezen voor een waterstudie." 
Watercampagne ZSL instart 1
Spelenderwijs
Volgens de Stichting ZSL is het belangrijk dat de jeugd voorlichting krijgt over de gevaren van het wonen in een deltagebied. "Op basisscholen is de voorlichting vooral spelenderwijs", zegt ZSL-directeur Tilly Stroo. "Dan moet je denken aan proefjes met water en de kinderen actief laten denken over het leven met water."
Hogeschool Zeeland
De topsporters worden gekoppeld aan studenten van verschillende scholen. Onder andere de TU Delft en de Universiteit van Wageningen doen mee. Maar de HZ in Vlissingen krijgt een leidende rol in de campagne. "Voor de waterstudies zijn er steeds nieuwe leerlingen nodig als we de voorsprong willen vast houden op het gebied van waterveiligheid", zegt Willem Den Ouden, directeur van de HZ Delta Academy.