'Het geluid komt als een wals over me heen' (video)

'Het geluid komt als een wals over me heen' (video)
'Het geluid komt als een wals over me heen' (video) © oz
Geluidshinderdag

Als een vrachtwagen

HANSWEERT - Iemand die veel last heeft van laagfrequent geluid is Cora Stanczak uit Hansweert. Ze woont tegenover een scheepswerf. Al jaren heeft ze last van de zware bromtonen die daar vandaan komen. "Je kunt het vergelijken met een vrachtwagen die voor je slaapkamerraam staat en continu staat te draaien. Je kunt niet simpelweg een raam dicht doen. Het komt er gewoon doorheen."

Op zoek naar rust

Soms moet Cora haar huis ontvluchten. "Dan ga ik weleens een paar dagen weg, naar mijn schoonzus bijvoorbeeld in de polder. Maar het geluid neem ik mee. Pas na een paar dagen ben ik het kwijt. Zodra ik weer een uurtje thuis ben, is het weer net zo erg." Verhuizen is voorlopig geen optie. "Ik ben hier geboren en getogen. De scheepswerf kwam later. Dus ik wil hier eigenlijk het liefst blijven wonen."

Slaapgebrek

Cora ondervindt veel stress door het geluid. "Soms slaap ik maar drie uur per nacht. De druk van die bromtonen ervaar ik door heel mijn lichaam. Het is een constante druk, als een soort wals die over me heen komt. Het is heel beangstigend. En 's ochtend gaat gewoon weer de wekker om te gaan werken. Dat is niet altijd even leuk."

Laagfrequent geluid

Uit Europees onderzoek blijkt dat één op de vier Nederlanders zich regelmatig ergert aan geluid. Zo’n 700.000 mensen zouden zich er structureel aan storen. Van hen slaapt ruim de helft zeer slecht of helemaal niet meer. Geluidsoverlast kan ook dodelijke gevolgen hebben. Langdurige blootstelling aan geluid kan leiden tot hart- en vaatziekten door onder meer stress. Sommige mensen overlijden zelfs aan de gevolgen ervan.