Groot tekort verwacht voor vernieuwd inspiratiecentrum

Groot tekort verwacht voor vernieuwd inspiratiecentrum
Groot tekort verwacht voor vernieuwd inspiratiecentrum © OZ
Inspiratiecentrum
Inspiratiecentrum © OZ

Tekort

BROUWERSDAM - Het tekort wordt opgevangen door Natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta. Dat is ook de eigenaar van het gebouw aan de Brouwersdam. Vanaf komende zomer wordt het centrum, dat in het najaar van 2016 de deuren sloot, geëxploiteerd door Staatsbosbeheer. Voorlopig is dat alleen maar voor dit jaar. Voor de komende jaren wordt gezocht naar iemand die de exploitatie voor langere tijd op zich kan nemen. Dat kan ook Staatsbosbeheer zijn.

Leegstand

Wethouder van den Bos van Schouwen-Duiveland, bestuurslid van het natuur- en recreatieschap, is blij dat er nu een oplossing komt voor het centrum. "Dat gebouw stond nu ook maar leeg." Volgens hem kan het natuur- en recreatieschap de tekorten opvangen. "Daar hebben zij de mogelijkheden voor." De gemeente Schouwen-Duiveland verleent jaarlijks een subsidie van ruim 20.000 euro aan het natuur- en recreatieschap. Volgens de wethouder blijft dat bedrag gelijk. "Wij gaan niet meer subsidie betalen." Hij vindt het niet meer dan logisch dat Staatsbosbeheer niet voor de verliezen hoeft op te draaien.
ITEM Inspiratiecentrum vernieuwd

Vertrouwen

De gemeente heeft vertrouwen in Staatsbosbeheer, omdat die organisatie ook op andere plekken in het land soortgelijke centra heeft. Daarom hoopt de gemeente op meer bezoekers dan tot nu toe het geval was onder de vorige eigenaar.

Informatie

Het centrum werd in 2015 geopend en moest bezoekers en bewoners informatie geven over de natuur en de historie van het gebied. Bezoekers konden een uitkijktoren van 26 meter beklimmen. Vorig najaar ging het centrum dicht, omdat de rekeningen niet meer betaald werden. Daarna kwam het gebouw leeg te staan.