Protestantse Kerk: pioniersplekken tegen leegloop (video)

Protestantse Kerk: pioniersplekken tegen leegloop (video)
Protestantse Kerk: pioniersplekken tegen leegloop (video) © oz
Protestantse Kerk experimenteert met pioniersplekken

Oude kloosterleven

OOST-SOUBURG - De eeuwenoude kerk in Noordwelle is de plek waar dominee Piter Goodijk experimenteert met Kloosterwelle. Wekelijks worden hier vespers - avonddiensten - gehouden en daarna is er een gezamenlijke maaltijd. De sessies zijn gebaseerd op het oude kloosterleven. Er wordt kort gelezen uit de bijbel en er wordt samen gezongen, maar veel draait hier om stilte, ruimte voor bezinning.  "Normaal zie je mij niet in een kerk, maar Kloosterwelle trekt me vanwege de rust, de stilte", zegt Marianne de Jonge uit Noordwelle. 
Nieuwe doelgroep
Wekelijks komen hier tien tot twintig mensen op af. "Een divers publiek, mensen die niet geloven, of mensen die de kerk de rug toe hebben gekeerd", zegt Goodijk. Kloosterwelle krijgt nu nog subsidie van het landelijk bestuur, maar in de toekomst moet het zichzelf gaan bedruipen.
In Kloosterwelle draait veel om stilte
In Kloosterwelle draait veel om stilte © Omroep Zeeland

Effe bijtanken

Andere pioniersplekken in Zeeland zijn Effe Bijtanken in Axel en Jona-Jota in Oostburg. De eerste trekt veel zestigplussers, die samen oude liedjes zingen en daarna met een kop koffie of thee praten over levensvragen. "Katholiek, atheïst, protestants, alles komt er samen", zegt coördinator Marga van Essen. Jona-Jota is nog een beetje aan het 'warmlopen'. Twee keer per maand komt een groepje jongeren samen op een disco-avond, of er wordt een film besproken. 
Bezoekers
Alles bij elkaar zijn de drie Zeeuwse pioniersplekken goed voor zo'n zestig bezoekers. Er zijn nog plannen voor nieuwe pioniersplekken in Vlissingen en Middelburg, maar de opzet en inhoud ervan is nog niet duidelijk.
Pioniersplekken
Op dit moment zijn er in heel Nederland honderd pioniersplekken opgezet. Het kerkbestuur ziet het liefst dat elke pioniersplek een geloofsgemeenschap wordt. Volgens dominee Goodijk betekent dat niet per se dat je ook lid moet worden van de kerk. "Het gaat er om dat mensen elkaar hier kunnen ontmoeten, iets samen doen, spiritualiteit vinden. Dat vinden we belangrijk."