Zeeland wil geld van nieuw kabinet voor Thermphos (video)

Verlanglijstje Zeeland 4

Verkiezingen

MIDDELBURG - Betrokken partijen hebben het Zeeuwse Lobbydossier dinsdagmiddag gepresenteerd, aan de vooravond van de verkiezingen voor de Tweede Kamer.  Het gaat om de provincie, het waterschap Scheldestromen, de dertien Zeeuwse gemeenten, het bedrijfsleven en het onderwijs in Zeeland.
Innovatie
Zeeland is volgens partijen uniek, omdat het de enige provincie is waar land en water zo dicht bij elkaar liggen. Dat geeft talloze mogelijkheden voor bijvoorbeeld het winnen van energie uit water. 
Kenniseconomie
Zeeland zet vol in op de zogenoemde 'kennis-economie'. Zo wil onze provincie voorop lopen als het gaat om de uitwisseling van restafval en restwarmte in de industrie. Ook het hoger en wetenschappelijk onderwijs in Zeeland moet een nieuwe fase in met de oprichting van een technisch beta-college.
© Ariane Lafort / Omroep Zeeland
Rapport Balkenende
Het Zeeuws Lobbydossier is een uitwerking van het rapport Balkenende, dat vorig jaar is gepresenteerd. daarin is het Rijk met klem gevraagd Zeeland te hulp te schieten bij de noodlijdende kerncentrale.
Zeelandfonds
Ook is vorig jaar al gevraagd om een bijdrage van 25 miljoen euro voor een Zeelandfonds van in totaal 100 miljoen, om de Zeeuwse economie een boost te geven na een serie faillissementen en reorganisaties. Maar minister Kamp van Economische Zaken en minister Dijsselbloem van Financiën kwamen niet met geld voor Zeeland over de brug.