In de rij voor toneelstuk over Bressiaans café (video)

In de rij voor toneelstuk over Bressiaans café (video)
In de rij voor toneelstuk over Bressiaans café (video) © Omroep Zeeland
Cafe centraal internet 1

Uitverkocht

BRESKENS - Normaal speelt de toneelgroep drie voorstellingen per jaar. De zaal is dan goed gevuld met publiek maar echt uitverkocht is een voorstelling nooit. Dat is dit jaar wel anders. De voorstelling over het dorpscafé wordt zeven keer gebracht en is zeven keer volledig uitverkocht.

Dialect

"Er is zelfs een wachtlijst ontstaan," vertelt Anita de Nooijer van het gezelschap. Ze speelt de rol van een oud-Bressiaander die in Den Haag woont maar een weekje op bezoek gaat bij haar zus, de uitbater van Café Centraal. "Het café is echt een begrip in Breskens. Vandaar dat het jong en oud aanspreekt. Het is ook de eerste keer dat we een voorstelling in het dialect doen."

Film

Het oude script uit de jaren '70 is speciaal voor de gelegenheid van zolder gehaald. Geschreven door de Bressiaanders Bram Heijboer en Rinus Quaars. Het stuk is later ook verfilmd.
Cafe centraal internet 2

Spreuken uit Bresjes

Het toneelstuk zit vol met Bressiaanse uitspraken. Antoine Maenhout speelt Ko, de partner van de uitbater. Hij vindt het prachtig dat het stuk in het dialect is. "Het is ook geschreven met de bedoeling om de typische uitspraken te bewaren. Mijn favoriet? 'Twoalf en acht is twintug, en 'n dwod pèèrd wreet nie!' Dat zoiets betekent als 'eerst eten, dan werken'."

Verhaal

Het verhaal gaat over café-uitbater Sanne en haar partner Ko. In het café ontstaan nieuwe liefdes, worden schunnige grappen in het dialect gemaakt en gepraat over de vishandel. Café Centraal is oorspronkelijk een ontmoetingsplaats voor vissers, maar is nu een plek voor jong en oud.

Wachtlijst

Wie nog naar het stuk wil kan zich aanmelden voor een wachtlijst. De eerste voorstelling is komende donderdag.