Van Dixhoornbrigade groeit tegen de stroom in (video)

Van Dixhoornbrigade groeit tegen de stroom in (video)
Van Dixhoornbrigade groeit tegen de stroom in (video) © OZ
Reddingsbrigade 45 jaar

Bergopwaarts

MIDDELBURG - Reddingsbrigades leren kinderen hoe ze iemand moeten redden van de verdrinkingsdood. Daarnaast leiden ze strandwachten op, helpen ze bij zwemwedstrijden en worden ze ingezet bij rampen. De Van Dixhoornbrigade uit Middelburg werd opgericht in 1972. Na enkele mindere jaren gaat het weer bergopwaarts met de vereniging. "We zitten weer in de lift inderdaad", zegt Leo Wolterman. "De vereniging bruist weer".
Schoolzwemmen
Wolterman: "Door het afschaffen van het schoolzwemmen is het minder vanzelfsprekend dat kinderen in het zwembad komen of lid worden van een zwemvereniging. Daarom hebben we in Vlissingen een schoolproject opgezet om basisschoolscholieren kennis te laten maken met onze vereniging . Dat doen we samen met Zwemvereniging De Zeeuwse Kust. op die manier hopen we de komende twee jaar 600 kinderen in het zwembad te krijgen." Op dit moment telt de Van Dixhoornbrigade 140 leden. 
Samenwerking KNRM
Op landelijk niveau wordt inmiddels gesproken over een samenwerking van de Reddingsbrigade met de KNRM. "Hoe die samenwerking er precies uit moet gaan zien weet ik nog niet, maar ik kan me voorstellen dat leden van de KNRM hun zwemvaardigheden bij ons op peil komen houden en dat onze leden op een gegeven moment de mogelijkheid krijgen om mee te varen bij de KNRM." Bang dat de Reddingsbrigade op termijn op zal gaan in de KNRM is Wolterman niet. "Ik denk juist dat we elkaar heel erg kunnen versterken. Wij blijven de komende 45 jaar nog wel bestaan."