Van 'Grotten van Han' naar nieuw winkelcentrum (video)

Van 'Grotten van Han' naar nieuw winkelcentrum (video)
Van 'Grotten van Han' naar nieuw winkelcentrum (video) © OZ
Winkelcentrum Dauwendaele 2

Troosteloos

MIDDELBURG - Troosteloos. Zo zou je de huidige staat van Winkelcentrum Dauwendaele wel kunnen noemen. Zes winkelpanden staan leeg. De overdekte passage is donker en niet meer van deze tijd. "Troosteloos vind ik een beetje grof", zegt Ab de Visser. Hij heeft een slagerij in het winkelcentrum en is voorzitter van de vereniging van eigenaren. "Maar het is wel wat verouderd", geeft hij toe. "Er staat hier zoveel leeg, omdat mensen weten dat het winkelcentrum wordt gesloopt en vernieuwd. Dan ga je er als winkelier niet meer in investeren."
'Grotten van Han'
De Visser zit al sinds 1978 met zijn slagerij in Winkelcentrum Dauwendaele. Door de jaren heen zag hij het winkelcentrum flink veranderen. "Vroeger noemden we het hier 'De Grotten van Han', zo donker was het hier. Dat hebben we op den duur aangepakt door lichtkoepels te plaatsen en de muren lichter te maken. Maar nu is het toch echt tijd dat het gesloopt wordt."
Versstraat
De plannen voor een splinternieuw winkelcentrum zijn zo goed als klaar. Met plaats voor twee supermarkten, een 'versstraat' met onder andere een groentewinkel en een slagerij, een straat voor horeca en 69 appartementen. Maar voordat er met de sloop begonnen kan worden, moeten drie winkeliers nog overeenstemming bereiken met de gemeente Middelburg over de verkoop van hun winkel. "Dat gaat om kleinigheidjes", volgens de Visser. "Ik ga er vanuit dat ze er binnenkort uitkomen met de gemeente."
Weemoed
Het is de bedoeling dat het oude winkelcentrum in fases wordt gesloopt en weer opnieuw wordt opgebouwd. Over twee jaar moet het af zijn en dan is winkelcentrum Dauwendaele weer helemaal van deze tijd. Als het eenmaal zover is, zal De Visser niet bepaald met weemoed terug denken aan het 'oude' Winkelcentrum Dauwendaele. "Niet echt. Ik wacht al elf jaar op nieuwbouw. Wat mij betreft kan het niet snel genoeg gaan."