Provincie wil rosse stekelstaart en andere exoten uitroeien

De provincie Zeeland bindt de strijd aan met dieren en planten die niet in Zeeland thuishoren en voor veel overlast zorgen. Het gaat om planten als de reuzenberenklauw en dieren als de beverrat, de nijlgans en de rosse stekelstaart, een uit Amerika afkomstige eendensoort.

De reuzenberenklauw is een van de exoten die de provincie wil aanpakken (foto: Omroep Zeeland)

De dieren en planten staan op een Europese lijst van exoten die moeten worden aangepakt. Ze veroorzaken schade aan gewassen, zijn een bedreiging voor dieren die hier wel thuishoren en soms vernielen ze belangrijke zaken als dijken. De bestrijding van exoten is tegenwoordig een taak van de provincie.

'We moeten ze uitroeien'

Gedeputeerde Carla Schönknecht van Natuur zegt dat de planten en dieren weg moeten uit Zeeland: "Ze horen hier niet en ze moeten hier weg. Ja, je kunt zeggen dat we ze moeten uitroeien."

Dat wil de provincie doen met vangkooien maar in sommige gevallen ook door de dieren af te schieten. En bij planten gebeurt het door gewasbestrijdingsmiddelen, maar ook bijvoorbeeld door begrazing met schapen.

Gedeputeerde Schönknecht over de aanpak van exoten in Zeeland

Op de Europese lijst van exoten die moeten worden uitgeroeid staan 52 dieren en planten. In Zeeland vormen met name de reuzenberenklauw, de waterteunisbloem, de bever- en muskusrat, de Nijlgans en de rosse stekelstaart een probleem.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland provincie exoten Schönknecht
Deel dit artikel:

Reageren