Dorpscafé blaast honderd kaarsjes uit (video)

Dorpscafé blaast honderd kaarsjes uit (video)
Dorpscafé blaast honderd kaarsjes uit (video) © Café Centraal
Het Spuiplein in Breskens met Café Centraal
Het Spuiplein in Breskens met Café Centraal © Café Centraal

Klein café

BRESKENS - De huidige eigenaar Jurgen Brand heeft het interieur vorig jaar drastisch veranderd. Van het oude café uit 1917 is nog maar weinig terug te zien. "Het was oorspronkelijk vier keer zo klein, met een barretje van twee meter. Waar die twee tafels staan daar in de hoek, dat was toen het hele café."

Geen vissers meer

In die tijd was het een ontmoetingsplek voor vissers en handelaren. Dat is inmiddels veranderd. "We hebben bijna geen vissersmannen in Breskens meer. Maar het is nog steeds een café voor het 'gewone volk'. Jongeren gaan hier tot diep in de nacht uit. Bressiaanders zijn trots op het café zoals ze trots zijn op hun dorp. Dat is de kracht van Café Centraal."

Visser

Brand baat het café al elf jaar uit. Hij heeft het destijds overgenomen omdat hij er zelf regelmatig kwam. Toen was hij nog visser en was het café zijn thuishaven.
Cafe Centraal internet 3
Toneelstuk
Over het dorpscafé is in de jaren zeventig een toneelstuk gemaakt dat later ook is verfilmd. Voor het 100-jarig bestaan is het script nog een keer van zolder gehaald door toneelvereniging Thalia. Zij voeren het stuk zeven keer in het plat Bressiaans op.
Toneelstuk over Café Centraal in de jaren '70
Toneelstuk over Café Centraal in de jaren '70 © Café Centraal
Liefde en bedriegen
Het toneelstuk speelt zich heel wat jaren geleden af maar de thema's spelen nog altijd in het café. Het ontstaan van nieuwe liefdes, bijvoorbeeld, maakt de uitbater vaak genoeg mee. "Maar of er ook bedrogen wordt, daar doe ik geen uitspraken over!"