Zes tot tien jaar cel geëist voor drugssmokkel in sportvissersboot

Live rechtszaak drugsboot

Tot tien jaar cel

ROTTERDAM - Tegen een 43-jarige verdachte uit Vlissingen en een man van 31 uit Middelburg is beiden zes jaar cel geëist. De officier van justitie eiste tegen de mede-eigenaar van de boot, een man van 25 uit Wolphaartsdijk, een straf van acht jaar. Een man van 52 uit Steenbergen hoorde de zwaarste straf tegen zich eisen: tien jaar cel. Hij was al eerder veroordeeld onder de Opiumwet en voor verboden wapenbezit. De officier van justitie wil daarom dat de man harder wordt gestraft.

30 miljoen euro

De zaak draait om een lading drugs die onder een vloertje van een sportvissersboot is gevonden. Daar lag meer dan duizend kilo cocaïne met een straatwaarde van 30 miljoen euro. De drugs zouden in een stormnacht vanaf een sleepboot zijn overgeladen op de vissersboot. Door de storm raakte de radar van het schip beschadigd en kwam een spanband in de schroef terecht, waardoor het vissersbootje onbestuurbaar werd. De opvarenden verstopten daarop de drugs en lieten zich oppikken door de KNRM.
Geheime opname
Aan het begin van de rechtszaak ontstond tumult over een geluidopname. Het OM had die gisteren pas toegevoegd aan het strafdossier. Die opname is gemaakt tijdens het voorarrest van de verdachte uit Wolphaartsdijk. Hij ontmoette toen zijn vriendin en een vriend in een kamer na lange tijd. Het gesprek tussen de drie is toen opgenomen. "Heel de tijd is die opname onder de pet gehouden", zegt advocaat Martijn van der Want. "Na een onderzoek van een jaar, krijgen we een dag voor de zitting ineens dit stuk aangeleverd."
© OZ
Martijn van der Want
Zwijgrecht
De rechter vroeg alle verdachten meerdere malen te reageren op het feitenrelaas van het Openbaar Ministerie, maar ze beriepen zich op hun zwijgrecht. "Ik heb niet eerder zo vaak het woord zwijgrecht in een rechtszaak gehoord", zegt verslaggever Marcel Decraene.